Linkovi

Uticaj 'tink tenkova' na politiku


Vašington je prepun istraživačkih organizacija - takozvanih "tink tenkova“ - koje variraju od desničarskih do levičarskih i od neutralnih do visoko ideoloških. Neke su specijalizovane za određene oblasti, poput socijalnih problema, ekonomije ili odbrane. Sve iznose mišljenja o javnoj politici i aspektima upravljanja državom. U drugom delu serijala o "tink tenkovima“ bavimo se širokim filozofskim spektrom gledišta.

Vašington je grad prepun različitih gledišta – o gotovo svakoj temi koju možete da zamislite. Mnoga od tih gledišta potiču iz istraživačkih organizacija - takozvanih "tink tenkova“ - koje su postale integralni deo procesa američke javne politike.

Neke od tih istraživačkih organizacija formiraju teme u kontekstu izvesnog političkog ili društvenog gledišta. Druge se drže dalje od političkih tokova i jednostavno iznose činjenice, uz pomoć kojih zakonodavci mogu da donose zaključke.

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon Bolton, koji sada radi za institut "Ameriken Enterprajz“, ili AEI, kaže da se "tink tenk“ organizacije međusobno razlikuju, kako u pristupu tako i u orijentaciji.

"Postoje ogromne razlike između određenih institucija. Neke su zasnovane na filozofiji. Neke rade za vladu, koja ih plaća da se bave posebnim pitanjima. Druge, kao što su 'Ameriken Enterprajz', Brukings, Heritidž i Centar za strateške i međunarodne studije, finansiraju se potpuno nezavisno od vlade“, kaže Bolton.

Većina "tink tenkova“ funkcionišu kao neprofitne organizacije. Dobijaju sredstva od humanitarnih fondacija, pojedinaca koji veruju u njihove misije i korporacija, koje u zamenu za svoje doprinose dobijaju - poreske olakšice.

Džefri Hajdej iz "Rend korporacije“ kaže da njegova organizacija, mada je za izvesni deo aktivnosti plaćaju američka vlada i entiteti iz privatnog sektora, insistira da ostane neutralna u vezi se pitanjima koja se istražuju. Kako kaže, to doprinosi očuvanju kredibiliteta njihovog istraživanja i njihovih preporuka.

"Ključna stvar je da pokušamo da se držimo u sredini. Nama je najvažnije da utvrdimo činjenice i primenimo objektivnu analizu tih činjenica. Nadamo se da će nas to dovesti poziciju da ideologija nema nikakv uticaj. Još jednom, naš cilj su činjenice i objektivna analiza. Nismo bliži ni levici ni desnici, a i jedni i drugi nas napadaju“, objašnjava direktor za odnose sa medijima Džefri Hajdej.

Međutim, za neke istraživačke organizacije, utvrđivanje činjenica je tek početak. Kako kaže profesor javne politike na univerzitetu "Džordžtaun“ Mark Roum, takve organizacije odriču se tradicionalne akademske uloge i pretvaraju se u aktiviste.

"Oni se ne bave samo istraživanjem, već posle promovišu to istraživanje. Oni se ne zaustavljaju na tome što su obavili studiju, već postaju lobisti. Njihovi stručnjaci će se posle istraživanja sastajati s članovima Kongresa i ljudima iz izvršne vlasti i reći im 'Evo što smo otkrili, a ovo bi trebalo da uradite'. Prelaze liniju istraživačkih aktivnosti, postaju trgovci i prodaju svoje ideje“, kaže profesor Roum.

On ističe da su primeri takvog zagovorništva neke organizacije koje se fokusiraju na društvena pitanja, čovekovu sredinu i nuklearno razoružanje.

Da bi se rešili potencijalni konflikti organizacija koje sprovode i istraživanja i aktivizam, neke od njih razdvajaju te dve aktivnosti. Jedan od primera je "Centar za američki progres“. Izvršna direktorka Nira Tendin kaže da jedan deo te organizacije funkcioniše kao tradicionalni "tink tenk“.

"To je u velikoj meri fokusiranje na to da se političari okupe i razmisle o tome sa kojim se izazovima zemlja suočava i šta bi moglo da posluži kao rešenje. Oni se stoga angažuju u smislu osnovnog istraživanja i osnovne politike. Tu je potom i 'Američki akcioni fond za napredak', koji je organizacija koja se bavi aktivizmom. Ona je više fokusirana na preuzimanje ideja 'Centra za američki progres' i promovisanje tih ideja na Kapitol Hilu, u medijima, pojedinim saveznim državama i Beloj kući. Mi smo zainteresovani da uputimo ideje u progresivnijem smeru“, priča Tendin.

Pored istraživanja i preporuka o brojnim pitanjima, ove "tink tenk“ organizacije imaju još jednu ulogu u Vašingtonu. Kao u slučaju ambasadora Boltona, one su mesto na kojem ljudi sa velikim iskustvom u administracijama prethodnih predsednika nastavljaju da rade na važnim političkim pitanjima i čekaju na promenu političkog miljea i eventualni povratak u vladu.

XS
SM
MD
LG