Linkovi

Tramp i Mej razgovarali o curenju informacija o istrazi


Britanska premijerka Tereza Mej dolazi na NATO samit u Briselu, 25. maja 2017.

Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsednik Donald Tramp razgovarali su na ceremoniji otvaranja novog sedišta NATO-a o problemu curenja informacija o britanskoj istrazi u američkim medijima, a predsednik Tramp zatražio je od američkog Sekretarijata za pravosuđe da sprovede istragu.

Nakon što su neki detalji britanske istrage, uključujući i ime osumnjičenog napadača, procurili u američke medije, ogorčena britanska policija prestala je da deli informacije sa američkim kolegama, prenose mediji. Po dolasku u Brisel, premijerka Tereza Mej najavila je novinarima da će razgovarati o tome sa predsednikom Trampom.

“Imamo specijalan odnos sa SAD. To je naše najdublje odbrambeno i bezbednosno parnterstvo. Naravno, to partnerstvo je izgrađeno na poverenju a deo toga je znanje da možemo da razmenjujemo informacije. Jasno ću staviti do znanja predsedniku Trampu da obaveštajni podaci koji se dele među agencijama za sprovođenje reda moraju da ostanu zaštićeni.”

Tramp je curenje podataka nazvao “duboko uznemirujućim” i rekao da će utvrditi kako je do toga došlo. On je dodao da je zatražio od Sekretarijata za pravosuđe i drugih agencija da “pokrenu kompletnu istragu” i da će, “krivac biti zakonski gonjen.”

Nakon najsmrtonosnijeg napada u Britaniji od 2005. godine, policija traga za saradnicima za koje se sumnja da su pomogli Salmanu Abediju da napravi bombu koja je, eksplodiravši u masi na koncertu u severnom engleskom gradu Mančesteru u ponedeljak, ubila 22 ljudi.

Njujork tajms objavio je detaljne fotografije sa lica mesta, uključujući i fotografije mogućih ostataka bombe i ruksaka koji je nosio bombaš samoubica.

Britanija shvata Sjedinjene Države kao najvažnijeg odbrambenog i bezbednosnog saveznika sa kojim deli obaveštajne podatke kao deo mreže "Pet očiju", koja takođe uključuje i Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Nakon što je Tramp branio svoju odluku da raspravlja o obaveštajnim podacima sa Rusima tokom njihove posete Beloj kući, premijerka Tereza Mej rekla je prošle nedelje da će Britanija nastaviti da deli svoje informacije sa SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG