Linkovi

Ekonomske nedaće se nastavljaju


Nezaposleni Amerikanac sa natpisom "tim čekovima hranim porodicu" protestuje protiv ukidanja finansijske nadokande za nezaposlene
Nezaposleni Amerikanac sa natpisom "tim čekovima hranim porodicu" protestuje protiv ukidanja finansijske nadokande za nezaposlene

Izveštaj o otvaranju novih radnih mesta u Sjedinjenim Državama, objavljen rano jutros, značajno je lošiji nego što su ekonomisti predviđali. Nezaposlenost je takođe u porastu, a za to vreme na Kapitol Hilu je i dalje u toku dramatična rasprava u vezi sa poreskim olakšicama i pitanja da li bi bogati i siromašni trebalo da budu tretirani podjednako.

Najnovije brojke o nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama ponovo su razočaravajuće.

"Oseća se napredak, ali to nije dovoljno", izjavio je američki potpredsednika Džozef Bajden.

U izveštaju Sekretarijata za rad navodi se da je tokom novembra otvoreno 39 hiljada novih radnih mesta, što je oko 100 hiljada manje nego što su stručnjaci očekivali. U istom izveštaju piše da je procenat nezaposlenih skočio za 0,2 odsto, na 9,8 odsto.

“Kada je ekonomija na putu oporavka, porast nezaposlenosti je očekivan, jer podstaknuti dobrim vestima, oni koji su odustali počinju ponovo da traže poslove”, objašnjava Den Arnal, ekonomski urednik TV mreže Ej-bi-si (ABC)

Na Kapitol Hilu je trenutno zastoj u donošenju odluka, dok zakonodavci raspravaljaju o povlačenju nadoknada za nezaposlene, što će pogoditi dva miliona Amerikanaca.

Predstavnički dom je u simboličnom glasanju doneo odluku o produžetku odredbe iz vremena predsednika Buša, prema kojoj su predviđene poreske olakšice za familije koje zarađuju manje od 250 hiljada dolara godišnje.

“Srednjoj klasi treba sva moguća pomoć”, poručuje Deni Dejvis, demokratski kongresmen iz Ilinoisa.

Odredba, međutim, neće moći da prođe glasanje u Senatu u kojem republikanci traže da se olakšice odnose na sve, uključujući i bogate – navodeći da bi u to bili uključeni i mali preduzetnici koji otvaraju nova radna mesta.

“Glasanje za zakonski predlog koji nema šanse u Senatu je bilo gubljenje vremena”, smatra Kevin Brejdi, republikanski kongresmen iz Teksasa.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu, Džon Bejner opisao je pokušaj donošenja zakona kao “kokošji izmet”.

U pokušaju da podstaknu otvaranje novih radnih mesta, predstavnici Bele kuće pregovaraju o produžetku poreskih olakšica sa republikancima, nudeći im - između ostalog – olakšice za one koji zarađuju do milion dolara godišnje ili produžetak poreskih olakšica za sve, ali samo privremeno.

XS
SM
MD
LG