Linkovi

Braća Džekson ponovo na turneji


Leri London sa braćom Džekson
Leri London sa braćom Džekson

Novinar Glasa Amerike razgovarao je sa Džermejnom, Marlonom, Džekijem i Titom Džeksonom o njihovoj turneji nazvanoj “turneja jedinstva.”

Grupa “ Džekson Fajv” osvojila je svet 1970. godine, počevši sa pesmom “I Want You Back” koja je provela četiri nedelje na prvom mestu Bilbordove liste pop muzike. Usledili su drugi hitovi - “ABC”, “The Love You Save”, “I’ll Be There”, i “Dancing Machine”. 1975. godine, braća su promenila ime grupe u “the Jacksons”, i snimila nove hitove kao što su “Heartbreak Hotel” i “Can You Feel It”. Majkl Džekson je napustio grupu 1982. da bi snimio svoj prvi solo album “Thriller”, ali je nastavio da povremeno nastupa sa braćom sve do svoje smrti 2009.

Sa albumima prodatim u više od 100 miliona primeraka, i imenom koje prepoznaju stanovnici svih delova sveta, braća Džekson su ponovo na turneji, po prvi put od Majklove smrti. Džermejn kaže da je plan za 2013. - snimanje novog albuma grupe Džeksons.

“Radićemo ono što znamo da radimo – ući ćemo u studio i kreativne sile će da prorade. Marlone, ne moram da kažem da se nadam, biće tako!”

Početkom 2012. braća Džekson su odlučila da se vrate onome što najviše vole – a to je turneja. Oni su danas stariji, ali kako objašnjava Džeki, uzbudjenje koje je oduvek bilo deo njihovog nastupa i dalje je prisutno.
.
“I dalje radimo ono po čemu smo poznati… kao i Džermejn, iako on sve izvodi na jednoj nozi. Šalim se, on je sjajan, a i mi ostali smo puni energije. Naši koncerti su takvi – puni energije, kojom se napaja i publika. To nam daje motivaciju na bini i mi se sjajno provodimo za vreme nastupa.”

Braća Džekson nose brojne lepe uspomene na svoju karijeru i uspehe, ali ništa se ne može meriti sa sećanjem na trenutak kada su prvi put čuli svoju muziku na radiju.

Bio sam kod kuće, u ulici 1601 Kvins Roud u Holivudu… Nikada neću zaboraviti tu adresu jer sam tu prvi put čuo našu muziku.”

Ništa ne može da se meri sa trenutkom kada prvi put čujete svoju muziku na radiju. To je neverovatan osećaj”, ističe Džeki.

“Komšija koji živi preko puta nas došao je sa tranzistorom i rekao “vaša pesma je na radiju” i pustio da je čujemo… Bio je to uzbudljiv momenat”, navodi Marlon.

Džeki veruje da postoji mnogo razloga što Džeksoni nastavljaju da nastupaju.

To je dobra fizička aktivnost, kada ste na sceni, u interakciji sa svojim obožavaocima, I dok izvodite svoje pesme, to je kao da vežbate, kao da ste otišli u teretanu, s tim što na kraju dobijate nagradu za te napore.”

Na svakom koncertu, braća Džekson odaju poštu svom pokojnom bratu i bivšem članu grupe.

“Stalno odajemo počast Majklu – na sceni, van scene… i puštamo njegovu muziku. To je lekovito za nas. Prikazujemo neke stare slike, kad smo počinjali kao Džekson Fajv. Na taj način publiku uvodimo u naš život … kao da sedimo zajedno i prolazimo kroz stare albume, uspomene i video snimke. To je pre svega smisao tog segmenta sa Majklom, i mi volimo taj deo jer dobijamo priliku da osetimo njegovo prisustvo”, kaže Džermejn.

Malo je porodica u istoriji muzike koje su postigle ono što su Džeksoni ostvarili u proteklih pet decenija. Četvorica brace nastavljaju svoju “Turneju jedinstva”, a karte za sve nastupe su bile rasprodate u SAD i Aziji 2012. Braća Džekson će nastaviti turneju u februaru u Evropi. Marlon objašnjava zašto su svoj povratak na scenu nazvali “Turnejom jedinstva.”

“Kada se osvrnem na godine za nama, i vidim šta smo postigli, zahvalan sam Bogu. On je obdario ovu porodicu muzičkim talentom ali počeo sam da uvidjam da je u pitanju mnogo više od dara za muziku. Spoznao sam da je razlog što ovo radimo - što kroz našu muziku ujedinjujemo svet – naša publike postaje jedno biće.”
XS
SM
MD
LG