Linkovi

Mere bezbednosti u vreme praznika


Thanksgiving Security
Thanksgiving Security

Amerikanci sutra slave Dan zahvalnosti, praznik koji se uz punu trpezu proslavlja u krugu porodice i prijatelja. Mnoge Amerikance, koji su krenuli na put automobilima, vozovima ili avionima da proslave praznik u okruženju najbližih - brine bezbednost na putu.

Mete terorističkih napada, pre dve nedelje u Parizu, bile su puni restorani i koncertne dvorane, takozvane “slabe tačke” koje je teško obezbediti od napada.

Mnogi Amerikanci koji su već juče krenuli na put za praznik mogli su da primete pojačane mere bezbednosti na železničkim stanicama i aerodromima glavnog grada Amerike.

"Upravo sam stigao I primećujem da je pojačana bezbednost na glavnoj železničkoj stanici u Vašingtonu. I kada sam polazio iz Šarlotsvila, u Virdžiniji primetio sam isto" kaže Dilen O’Kif student Univerziteta u saveznoj državi VIrdžinija.

Međutim neki putnici smatraju da bezbednost nije dovoljno pojačana.

Ima nekih kamera, možda ima malo više putnika, ali ne vidim da ima više pripadnika službe bezbednosti. To mi baš ne uliva neko poverenje da se osećam sigurno" rekla je putnica Džolisa Nelson.

Mnogi pak kažu da ne žele da žive u strahu.

"Isuviše sam stara da živim u strahu. Moram da nastavim da živim kao i do sada. Svi mi" izjavila je Džini Manćini.

"Možete da brinete koliko hoćete, ali neće se neće promeniti", mišljenja je Dilen O’Kif.

Stručnjaci za kontraterorizam kažu da su male šanse da strani borci izvedu koordinisane napade u Sjedinjenim Državama, delimično i zbog boljeg prikupljanja obaveštajnih podataka još od terorističkih napada 11. septembra 2001. Međutim oni priznaju da tu mogućnost ne treba potpuno isključiti.

Putnici koji iz Evrope dolaze u Ameriku primećuju razliku.

"Atmosfera ovde je trenutno bolja nego u Briselu".

Putnik Andre Narango koji je došao iz Španije je rekao :

"Videli smo mnogo pripadnika službe bezbodnosti kada smo sleteli u Njujork. Ovde smo do sada videli samo nekoliko dobro naoružanih policajaca”.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson apeluje na građane da nastave da planiraju putovanja i odlaze na javna mesta.

"Naši pripadnici rade svoj posao i mi nastavljamo da procenjujemo da li je potrebno preduzeti opsežnije mere bezbednosti. Nije da sedimo skrštenih ruku."

XS
SM
MD
LG