Linkovi

Proslava Dana zahvalnosti u SAD


Predsednik Obama deli hranu u lokalnoj dobrotovrnoj organizaciji u Vašingtonu
Predsednik Obama deli hranu u lokalnoj dobrotovrnoj organizaciji u Vašingtonu

Amerikanci širom sveta danas proslavljaju nacionalni praznik - Dan zahvalnosti, viševekovnu tradiciju odavanja zahvalnosti na završetku žetvene sezone.

Dan slavlja takođe označava početak sezone zimskih praznika i istovremeno predstavlja jedan od godišnjih perioda sa najvećim brojem putovanja u Sjedinjenim Državama. Tradicionalna praznična trpeza se sastoji od pečene ćurke ili barene šunke i, uz brojne druge poslastice, kolača filovanih jesenjim plodovima kao što su jabuke i bundeve.

Posle prazničnog obroka, mnogi troše novostečene kalorije različitim rekracionim aktivnostima i sportom - makar to bili prenosi sportskih događaja na televiziji. Godine 1863, predsednik Abraham Linkoln je izdao proglas kojim se poslednji četvrtak u novembru proglašava Danom zahvalnosti.

Međutim, koreni današnjeg praznika, protežu se do 1621, kada je grupa doseljenika iz Engleske u koloniji u današnjem Masačusetsu održala slavlje zajedno sa domorodačkim indijanaskim plemenom koje ih je podučilo kako da gaje hranu i love u potpuno novoj sredini.

Predsednik Obama i njegova porodica su uoči Dana Zahvalnosti volontirali u jednoj Banci hrane u Vašingtonu, u kojoj se siromašnima služi praznični obrok. Predsednik, njegove kćeri, prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama, njena majka Marian Robinson i nećak Ejveri Robinson, pomagali su u pakovanju i podeli hrane siromašnima.

Predsednik je takođe po tradiciji za Dan zahvalnosti pomilovao Nacionalnu ćurku i njenu zamenicu i tako ih spasao da ne postanu deo tradicionalne praznične trpeze. Predsednik je u šali rekao da je pomilovanje ćurki - nazvanih „Sloboda“ i „Mir“ - deo niza najnovijih akcija izvršnog ogranka administracije, za koje nije potrebno odobrenje Kongresa. Predsednik Obama i njegova porodica će danas odneti dve druge ćurke u jednu od vašingtonskih dobrotvornih organizacija koje pomažu siromašnima.

XS
SM
MD
LG