Linkovi

Novi protesti opozicije na Tajlandu


Anti vladini demonstranti na Tajlandu
Anti vladini demonstranti na Tajlandu

Mada su protesti danas obustavili najveći deo saobraćaja u glavnom poslovnom distriktu, život se vraća u normalu u najvećem delu grada.

Desetine hiljada sledbenika tajlandske opozicije zauzele su ključne raskrsnice u Bankoku, zaustavivši saobraćaj u okviru kampanje za zbacivanje vlade premijerke Jingluk Šinavatra i ometanja izbora zakazanih za 2. februar.

Mada su protesti danas obustavili najveći deo saobraćaja u glavnom poslovnom distriktu, život se vraća u normalu u najvećem delu grada. Hiljade pripadnika bezbednosnih snaga poslate su u glavni grad Tajlanda, ali nisu preduzele akciju protiv demonstranata.

Premijerka Šinavatra je raspustila parlament, sazvala prevremene izbore i predložila formiranje nacionalnog saveta za reformu kao način za rešenje višemesečne političke krize.

Medjutim, opozicija je saopštila da to nije dovoljno. Lider protesta Sutep Taugsuban apelovao je za formiranje neizabranog „narodnog saveta“ koji bi zamenio aktuelnu vladu i sproveo reforme u cilju okončanja korupcije i monetarne politike.

Analitičari ukazuju da će vladajuća stranka premijerke Šinavatra verovatno odneti pobedu na prevremenim izborima.
XS
SM
MD
LG