Linkovi

Demonstranti na Tajlandu prete novim protestima


Anti-vladini demonstranti na Tajlandu pretili su da će započeti još jednu uličnu ofanzivu u cilju zbacivanja sa vlasti premiejra Abhisita Vedžadžive.

Pripadnici takozvanih "Crvenih košulja“ pretili su danas da će marširati do vojne kasarne u kojoj premijer živi od izbijanja krize.

Jednomesečne demonstracije u Bangkoku u subotu su prerasle u nasilne proteste, što je izazvalo najgore ulično političko nasilje na Tajlandu u poslednje dve decenije. Dvadeset jedna osoba je ubijena a nekoliko stotina ranjeno, kada je policija otvorila vatru na demonstrante, od kojih su neki takodje bili naoružani.

Crvene košulje su saopštile da su vojnici pucali u demonstrante, ali je vlada saopštila da iza tih ubistava stoje "neidentifikovani“ teroristi.

Većina pripadnika Crvenih košulja podržava prognanog premijera Taskina Šinavatru, zbačenog u vojnom puču 2006. godine pod optužbom za korupciju.

Tajlandski ministar spoljnih poslova juče je kritikovao Šinavatru, optuživši ga za podsticanje krvavih uličnih demonstracija u Bangkoku i nazvavši ga "prokletim teroristom“.

XS
SM
MD
LG