Linkovi

Tajland: Protesti uprkos smeni premijerke


Anti-vladini protesti u Bangkoku

Mnogi demonstranti nisu zadovoljni zato što je većina članova vlade ostala ista, nakon odluke Ustavnog suda da smeni premijerku Jingluk Šinavatra i nekoliko članova njenog kabineta

Specijalne policijske snage koristie su suzavac da bi rasterala hiljade anti-vladinih demonstranata koji su izašli na ulice Bangkoka, nakon što je ustavni sud naredio da premijerka Jingluk Šinavatra napusti položaj zbog zloupotrebe položaja.

Lider protesta Sutep Taugsuban je, u jednom parku u gradu, pozvao svoje pristalice da se okupe ispred parlamenta, zgrade vlade i pet televizijskih stanica kako bi sprečili da ih vlada koristi.

Ustavni sud Tajlanda uklonio je Jingluk Šinavatru i devet članova njenog kabineta sa položaja u odvojenom slučaju u koji se odnosi na premeštanje visokog državnog službenika. Šinavatru je, kao privremeni premijer, zamenio ministar trgovine, koji je medjutim, njen politički saveznik, kao i saveznik njenog uticajnog brata, bivšeg premijera, Taksina Šinavatre.

Uprkos odluci suda, mnogi demonstranti nisu zadovoljni zato što je većina članova vlade ostala ista. Oni su pozvali na konačnu ofanzivu putem današnjih masovnih protesta.

Komisija za borbu protiv korupcije Tajlanda takođe je iznela optužbe da ima dovoljno dokaza protiv Jingluk Šinavatre u kontroverznom programu za subvencionisanje cena pirinča za koji su njeni kritičari rekli da je prožet korupcijom što je dovelo do pronevere miliona dolara.
XS
SM
MD
LG