Linkovi

Vojska uvela vanredno stanje na Tajlandu


Syrian refugees wait to disembark from a passenger ship at the port of Piraeus, near Athens, Greece.
Syrian refugees wait to disembark from a passenger ship at the port of Piraeus, near Athens, Greece.

Vojnici su raspoređeni širom Bangkoka, a najviše ih ima na glavnim mestima za političke skupove, ključnim gradskim raskrsnicama i u TV stanicama.

Tajlandska armija je danas uvela vanredno stanje u zemlji, ali insistira da ta akcija nije puč već da ima za cilj rešavanje političkog zastoja putem dijaloga. Medjutim, nije jasno kako će vojska, koja je od 1932. izvršila ili pokušala da izvrši 18 vojnih udara, biti u stanju da reši zastoj.

Vojnici su od ranog jutra rasporedjeni širom Bangkoka, ali su manje primetni i fokusirani su na glavna mesta za političke skupove, kao i na TV stanice i ključne gradske raskrsnice.

Domaće TV stanice objavile su niz vojnih saopštenja kojima se demonstrantima zabranjuje da marširaju van odredjenih lokacija, dok se TV i radio stanicama vezanim za odredjene političke stranke zabranjuje da emituju program.

Rukovodstvo armije insistira da ne podržava ni jednu stranu u političkoj konfrontaciji. Medjutim, lider provladine grupe „Crvene košulje“ Džatuporn Profman kaže da prati situaciju kako bi doneo odgovarajuću odluku.

Ako general Prajut Čan-Oča učini više od uvodjenja vanrednog stanja, u smislu vojnog udara, ili namerava da ne poštuje ustav, crvene košulje nemaju izbora do da se bore do kraja jer smo mi demokratska grupa.“

Šestomesečni protesti su usporili tajlandsku ekonomiju, ali nisu imali efekta na odluku o tome ko bi trebalo da predvodi vladu. Vojne snage su često u prošlosti nametale svoju volju, ali politički analitičar Titinan Pongsudirak kaže da nije jasno šta će sada preduzeti vojni vrh.

„Uvodjenje vanrednog stanja je jedna stvar, ali preuzimanje vlasti je nešto drugo. Vojska mora da stvori utisak izbalansiranog pristupa - ne sme da dozvoli percepciju da favorizuje jednu ili drugu stranu jer će u tom slučaju doći do protesta gubitničke strane. Za sada ne znamo, ali ako vojska bude igrala ulogu nekoga ko sprovodi zakon i red ili čak posrednika, to bi moglo da bude rešenje krize koja traje već šest meseci.“

Uprkos današnjem prisustvu trupa na ulicama stanovnici Bankoka su normalno obavljali svoje svakodnevne poslove. Ukoliko dve suprostavljene političke frakcije ne budu izmenile svoje ponašanje, uvodjenje vanrednog stanja možda neće rešiti dugotrajnu političku krizu.
XS
SM
MD
LG