Linkovi

Testiranje lekova na mikro-organima


Istraživači u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu sada prave minijaturne žive kopije određenih ljudskih organa, za koje kažu da će dramatično poboljšati efektivnost testiranja lekova.

Testiranje lekova na životinjama u laboratoriji ne daje iste rezultate kao testiranje na vrstama za koje su ti lekovi namenjeni. Ali, u ranoj fazi istraživanja, testiranje na ljudima je praktično nemoguće. Naučnici zato pokušavaju da naprave ljudske mikro organe, koji će - kako kažu - znatno unaprediti razvoj novih načina lečenja.

Testiranje novih lekova na pokusnim životinjama kao što su miševi ili pacovi nije idealno jer, kada su testirani na ljudima, mnogi od potencijalno dobrih lekova ne prođu test zbog štetnih uticaja na druge organe.

Istraživači u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, u državi Tenesi, sada prave minijaturne žive kopije određenih ljudskih organa, za koje kažu da će dramatično poboljšati efektivnost testiranja lekova i hemikalija na ljudima.

Ovaj mali bioreaktor u kojem se nalazi svega šačica ćelija iz ljudske jetre, takođe sadrži senzore, koji prate zdravlje mikroorgana.

Džon Viksvo je profesor biomedicine i fizike na Vanderbiltu.

“Trik je u tome da ga napravite ne previše jednostavno, ali dovoljno jednostavno kako biste mogli da postavljate najvažnija pitanja”.

Krajnji cilj je da se poveže nekoliko mikroorgana, npr. jetra, srce, pluća i bubrezi i da se onda testira uticaj određenog leka koji je namenjen za samo jedan od tih organa.

Viksvo kaže da je drugi cilj da se napravi nešto što ima pristupačnu cenu i što je dostupno istraživačima svuda na svetu.

“Morate da očuvate niske troškove, kako bi neko mogao da ima stotine ili hiljade ovakih u svojim laboratorijama”.

Istraživač Džon Meklin kaže da bi ovaj metod jednog dana mogao da se koristi za dizajniranje personalizovanih lekova, kao npr. za specifični hemijski sastav određenog tumora.

“Onda biste posmatrali kako te specifične ćelija u tom tumoru reaguju na različite delove hemoterapije, u toj meri da biste mogli da pozovete lekara sutradan i da kažete prepiši lek broj 7”.

Naučnici očekuju da će u roku od naredne dve godine imati nekoliko umreženih ljudskih mikroorgana spremnih za testiranje novih lekova.
XS
SM
MD
LG