Linkovi

Salon kompanije "Tesla" u Japanu


Tesla roudster
Tesla roudster

Američki proizvođač luksuznih električnih sportskih automobila, Tesla motors, otvorio je svoj prvi salon u Aziji, u jednoj od luksuznih četvrti Tokija. Kompanija se nada da će privući još bogatih kupaca pre nego što pokuša da proširi potražnju na jeftinije modele.

Tesla motors otvorio je salon u luksuznoj četvrti Minami Aojama. Direktor za Aziju, Kevin Ji, kaže da je ovo polazna tačka.

"Zeleni pokret nije se pojavio ovde samo u poslednjih 20 godina. On je u japanskoj duši od početka. To visoko vrednovanje prirode, štednja energije, vrednovanje finih stvari u životu… što je i suština kompanije Tesla. Nepristajanje na kompromis što se tiče životnog stila, uz istovremeno obraćanje pažnje na druge i na prirodu", kaže Ji.

Tesla ima važne veze sa Japanom. Kompanija Tojota nedavno je kupila deonice te kompanije u vrednosti od 50 miliona dolara i potpisala sa njom ugovor o razvoju električne verzije svog modela RAV4. Tesla roudster ima mnoge delove proizvedene u Japanu - na primer baterije, koje proizvodi Panasonik.

Glavna prepreka za električna vozila još uvek je nedostatak stanica za punjenje, ali Kevin Ji kaže da je za punjenje Tesle dovoljan običan kućni priključak.

"Ljudi često pitaju, kada će se pojaviti infastruktura za punjenje roudstera ili bilo kog drugog električnog vozila. Ja im kažem da ona postoji odavno i da je potrebno samo da imate kućni priključak za struju da biste napunili baterije", kaže Ji.

Industrija zelenih automobila približava se prekretnici, ocenjuju analitičari
Industrija zelenih automobila približava se prekretnici, ocenjuju analitičari

Urednik azijskog izdanja časopisa Automotiv njuz, Hans Grajmel, smatra da se industrija zelenih automobila približava prekretnici i da sve zavisi od napretka u tehnologiji baterija.

"Došli smo do faze sa hibridnim vozilima kada se pitamo u kom pravcu da krenemo. Da li je budućnost u razvoju hibrida ili neke vrste čisto električnih automobila, kao što je Tesla"?

Oni koji su isprobali električni roudster kažu da su bili prijateno iznenađeni. Jedan od njih je predsednik Sonijevog odeljenja za kompjutersku zabavu, Kutaragi Ken.

"Uvek sam želeo da vozim električni auto. Ovo je kao da sam ostvario san", rekao je Ken.

Bivši vozač formule 1, Nakano Sinđi, takođe je bio iznenađen performansama.

"Možda nije prerano za ovakve automobile u Japanu. Pošto sam ga probao mislim da neće biti čudno ako se za godinu-dve pojave na ulicama. Svest o prirodi u Japanu raste i električna vozila bi mogla da postanu odgovor za budućnost", kaže Sinđi.

Tesla roudster proizvodi se u Kaliforniji i do sada je u svetu prodato 1400 ovih vozila, čija cena počinje od oko 100 hiljada dolara. Ali u Japanu se već prodaju jeftinija električna vozila, kao što je Micubišijev iMiEV. Idućeg meseca trebalo bi da počne prodaja i Nisanovog modela lif, za koji se u Japanu prijavilo 6 hiljada kupaca, a u Americi čak 20 hiljada.

XS
SM
MD
LG