Linkovi

Automobil Tesla Model S osvojio pet zvezdica


Novi model luksuznog automobila na električni pogon, Tesla Model S osvojio visoke rezultate na testu bezbednosti.

Američki luksuzni automobil Tesla - Model S - sa čisto električnim pogonom - osvojio je pet zvezdica u svakoj od kategorija na testu bezbednosti. Toliko visoke rezultate osvaja samo jedan odsto od svih vozila koja se redovno podvrgavaju rigoroznom testiranju u Sjedinjenim Državama.

Tesla Model S postavio je rekord u najnižoj verovatnoći povrede putnika u slučaju sudara. Kompaniju Tesla, sa sedištem u Palo Altu, u Kaliforniji, osnovao je milijarder Elon Mask. Predstavnici kompanije kažu da je Model S imao najbolje rezultate od svih džipova i kombija koje je testirala Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja. Na testu je proveravana verovatnoća povreda putnika u direktnom, bočnom i stražnjem sudaru i pri prevrtanju. Model S nema spreda motor pa je zona apsorbovanja udara mnogo veća nego kod sličnih automobila sa klasičnim motorom.

Model S je najtraženiji električni auto u Americi uprkos ceni od 70 hiljada dolara, ne računajući olakšicu u plaćanju federalnog poreza. U drugom tromesečju prodato je 5 150 primeraka, a kompanija očekuje da će ove godine prodati 21 hiljadu ovih modela.
XS
SM
MD
LG