Linkovi

Teroristi u Londonu ubili 7 ljudi, policija usmrtila 3 osumnjičena


Naoružani britanski policajci u blizini mesta napada na Londonskom mostu, 4. juna 2017. (AP Photo/Matt Dunham)
Naoružani britanski policajci u blizini mesta napada na Londonskom mostu, 4. juna 2017. (AP Photo/Matt Dunham)

Londonska policija saopštila je u nedelju ujutro da su sedmoro napadnutih i tri napadača izgubili živote u najnovijem terorističkom incidentu u Londonu.

Veliki kamion za dostavu uleteo je među pešake velikom brzinom na Londonskom mostu u subotu kasno uveče, nakon čega je nastavio da se kreće do pijace Borou gde su trojca napadača napustila vozilo i ubola noževima nekoliko ljudi.

Policija kaže da su policajci ubili tri napadača hicima iz vatregnog oružja osam minuta nakon prvog telefonskog poziva hitnim službama. Policija je saopštila da su kanisteri koje su teroristi nosili, i zbog kojih su ličili na bombaše-samoubice, bili lažni.

Londonska hitna pomoć saopštila je preko Tvitera da je razvezla 48 povređenih u ovom napadu u pet bolnica širom grada.

Vlasti su proglasile ovaj incident terorističkim napadom. Kamion za dostavu koji je korišćen u napadu verovatno je iznajmljen uz lanca prodavnica "Uradi sam".

Gradonačelnik Londona, Sadik Kan, osudio je napad i rekao da će on i britanska premijerka Tereza Mej učestvovati u hitno sazvanom sastanku vladine krizne grupe. Kampanja pred parlamentarne izbore koji se održavaju u četvrtak je suspendovana.

"Još uvek ne znamo sve detalje", rekao je gradonačelnik, "ali ovo je bilo nameran i kukavički napad na nedužne stanovnike Londona i posetioce".

"Osuđujem to na najjači mogući način", dodao je Kan. "Nema opravdanja za tako varvarski čin".

Naoružani britanski policajci na mestu napada
Naoružani britanski policajci na mestu napada

Treći napad od marta

Krvoproliće u subotu uveče na Londonskom mostu i na obližnjoj pijaci Borou, treći je teroristički napad u Velikoj Britaniji od marta meseca, koji je usledio slčičnom napadu na Vestimsterskom mostu i napadu bombaša-samoubice pre manje od dve nedelje u Mančesteru, kada su ubijene desetine ljudi i ranjeno više od stotinu.

Londonska policija je u početku mislila da bi drugi napad nožem u južnom Londonu mogao biti povezan sa napadom na Borou pijacu i Londonskom mostu. U kasnijem saopštenju, međutim, potvrđeno je da su se dogodila dva teroristička incidenta i da je napad u kraju Vokshol nije povezan sa napadom na Londonskom mostu.

SAD nude pomoć

Bela kuća sapštila je kasno u subotu da je predsednik Donald Tramp ponudio "punu podršku" Amerike u istrazi ovog "brutalnog terorističkog napada" u Londonu, tokom telefonskog razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Američki Stejt dipartment saopštilo je da "osuđuje kukavički napad koji je za cilj imao nedužne civile u Londonu". U izjavi se nastavlja: "Razumeli smo da britanska policija tretira ovo kao terorističke incidente. Sjedinjene Države stoje spremne da pruže svaku pomoć koju bi vlasti u Velikoj Britaniji mogle da zatraže".

Američki Stejt dipartment i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštili su da su u bliskom kontaktu sa britanskim vlastima.

"U ovom trenutku", kaže se u zvaničnom saopštenju, "nemamo informacija koje bi ukazale da specifična, kredibilna teroristička pretnja postoji u Sjedinjenim Državama", kao rezultat napada u Londonu.

U Vašingtonu, Tramp je poslao poruku podrške i ponudio pomoć Britaniji, ali je takođe tvitovao da napad ističe ispravnost njegove striktne politike prema imigraciji. Drugi korisnici društvenih mreža, i u SAD, i u Britaniji, kritikovali su Trampa.

Galerija:

XS
SM
MD
LG