Linkovi

Tereza Mej traži ubrzavanje razgovora o Bregzitu, dok rastu strahovanja zbog izlaska iz EU


Premijerka Tereza Mej govori o izlaznoj strategiji Velike Britanije iz Evropske unije, 2. marta 2018.
Premijerka Tereza Mej govori o izlaznoj strategiji Velike Britanije iz Evropske unije, 2. marta 2018.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je uverena da sporazum o napuštanju Evropske unije može biti postignut, ali je upozorila da "niko neće dobiti sve što želi" iz britanskog odlaska, poznatog kao Bregzit. Britanija je na putu da napusti blok u martu sledeće godine, ali želi dvogodišnji tranzicioni period kako bi pomogla firmama da se adaptiraju.

Pod pritiskom članova njene konzervativne partije, političke opozicije i EU da predstavi detalje britanske pregovaračke pozicije, komentari Tereze Mej u petak bili su usmereni ka glavnom koraku na putu ka Bregzitu.

Video: Pemijerka Velike Britanije, Tereza Mej, poziva na ubrzavanje razgovora o Bregzitu, dok raste strahovanje od prelaska granice u procesu izlaska iz EU

Britain's May Urges Brexit Talks to Speed Up, as Fears Grow of 'Cliff-Edge' EU Exit
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

"Svi treba da se suočimo sa nekim teškim činjenicama. Mi napuštamo jedinstveno tržište. Život će biti drugačiji; na određeni način, naš pristup međusobnim tržištima biće manji nego što je sada", rekla je auditorijumu u zvaničnoj rezidenciji gradonačelnika Londona.

Evropa je poručila da neće dozvoliti Britaniji "višnju na vrhu" po pitanju benefita koje imaju članice EU. Mej je uzvrtila da želi najbilje moguće odnose.

"Činjenica je da svaki sporazum o slobodnoj trgovini omogućava pristupe tržištu u zavisnosti od važnih interesa zemalja koje su uključene. Ako je to 'višnja na vrhu', onda je to i svaki spoazum o slobodnoj trgovini".

Mej je rekla da bi Britanija trebalo da ostane u bliskim vezama sa Evropom u mnogim oblastima, uključujući pridruženo članstvo u hemijskim i avio agencijama, plus naučnim, kulturnim i obrazovnim programima. Biznis grupacije sa dobrodošlicom su primile to zalaganje, ali mnogi analitičari kažu da je tu još uvek ima premalo detalja.

"Ona samo govori stvari poput toga, 'želimo da održimo prosperitet zemlje, želimo da poštujemo rezultate referenduma'. Ne mislim da ima bilo čega novog u tome kako su ciljevi postavljeni", rekao je u intervjuu za Glas Amerike Piter Holms iz Britanske trgovačke osmatračnice Univerziteta Saseks.

Arhiva - Automobil prelazi granicu iz Repulike Irske u Severnu Irsku, u Severnoj Irskoj, 30. januara 2017.
Arhiva - Automobil prelazi granicu iz Repulike Irske u Severnu Irsku, u Severnoj Irskoj, 30. januara 2017.

"Zarvaraju vrata sami sebi"

Jedna od najspornijih tema je granica između Republke Irske i Severne Irske, koja je kasnije postala deo Britanije. Postoje strahovi da bilo kakva fizička granica može da ponovo zapali sektaško nasilje, koje je uglavnom okončano mirovnim sporazumom poznatim kao 1998. Sporazum dobrog petka. EU je preporučila da sever ostane u carinskoj uniji - ali to je energično odbio London.

"U svim tim oblastima, hrabro i kreativno razmišljanje može da prozivede sporazum koji je u najboljem interesu za sve naše ljude, i u Velikoj Britaniji, i preko u EU", rekla je Mej.

Čini se, međutim, da je Evropa manje spremna da čini kompromise. Glavni pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije upozorio je da takozvana britanska crvena linija sprečava postizanje bilo kakvog posebnog dogovora.

"Velika Britanija samoj sebi zartvara vrata, jedna po jedna. I jedini mogući model koji preostaje je onaj sa sporazumom o slobodnoj trgovini, kakav od nedavno imamo sa Kanadom i kakav ćemo imati sa Japanom ili (Južnom) Korejom", rekao je Barnije novinarima u četvrtak u Briselu.

Britanija se suočava sa novim uslovima pregovora ne samo sa Evropom, već i sa oko 60 drugih zemalja koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, kaže analitičar Holms.

"Oko polovine trgovine je sa EU. I oko drugih 10 do 15 odsto je sa zemljama koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa nama. Izgubićemo te sporazume o slobodnoj trgovini, jer oni atumatski stupaju van snage čim napustimo EU. Ali, vlada izgleda da misli da će biti u stanju da napravi nove i bolje sporazume. Sad, ja mislim da je vrlo upitno zašto mi, delajući nezavisno, treba da budemo u mogućnosti da dobijemo bolje trgovinske sporazume nego što smo to mogli u EU", kaže Holms.

Premijerka je zaključila svoj govor porukom Evropljanima: "Hajdemo sa tim". Britanija ima godinu dana da postigne sporazum, ili ako ništa drugo - sporazum o produžetku pregovora, do zvaničnog napuštanja Unije 29. marta 2019.

XS
SM
MD
LG