Linkovi

Tereza Mej objavila sastav novog kabineta


Tereza Mej i Boris Džonson koji ostaje na mestu minsitra spoljnih poslova
Tereza Mej i Boris Džonson koji ostaje na mestu minsitra spoljnih poslova

Britanska premijerka, Tereza Mej, čiji položaj je poljuljan posle nedavnih izbora, objavila je sastav novog kabineta koji bi trebalo da se fokusira na društvena pitanja i uspeh Bregzita.

Objavljivanje novog sastava kabineta u nedelju podudarilo se sa pozivima za ostavku Tereze Mej iz redova njene sopstvene konzervativne stranke, pošto je izgubila stranačku većinu na prošlonedeljnim prevremenim parlamentarnim izborima.

Vlada nastavlja rad neophodan da bi obezbedila da deluje kao vlada koja će upravljati za dobrobit svih, koja će svima pružiti mogućnosti, da bi svi živeli što bolje mogu. Ova vlada nastavlja rad.“

Konzervativci su osvojili 318 mesta u Donjem Domu Parlamenta, što je za 8 glasova manje od većine, dok je vodeća supranička Laburistička stranka dobila 262 sedišta.

Premijerka Mej pokušava da se dogovori sa Demokratskom unionističkom strankom Severne Irske, koja je osvojila 10 mesta, o formiranju vlade. Sporazum mora da bude postignut pre 19. juna kada će kraljica Elizabeta održati govor u kojem će predstaviti vladin program.

Razgovori o Bregzitu u Evropskoj uniji, takođe, treba da počnu za desetak dana. Premijerka Mej je potvrdila nemačkoj kancelarki, Angeli Merkel, da će Britanija biti spremna za početak razgovora prema predviđenom planu.

XS
SM
MD
LG