Linkovi

Nova terapija za regeneraciju mišića


Naučnici napreduju ka mogućnosti da ponovo naprave potpuno funkcionalne organe i načinili su značajan progres zamenjujući mišiće i druga tkiva.

Oduvek se postavljalo pitanje, ako gušteru može ponovo da izraste rep, zašto mi ne možemo da regenerišemo naše izgubljene delove tela? Ali možda ćemo moći jednoga dana.

Nikolas Klark ponovo može da skače, uprkos tome što je izgubio veći deo mišića donjeg dela leve noge u ozbiljnoj nezgodi.

“Kao dodatno gubitku mišića, imao sam gubitak nerava, krvnih sudova i drugog tkiva u nozi. To je značajno ograničilo bilo kakve aktivnosti.”

Većina njegovih izgubljenih mišića je ponovo porasla, zahvaljujući inovativnoj terapiji koja se sprovodi na Univerzitetu u Pitsburgu, koja uključuje tkivo uzeto od svinja sa kojeg su kasnije uklonjeni svi tragovi životinjskih ćelija. Ono što je ostalo nazvano je ekstracelularni matriks.

“Ekstracelularni matriks je napunjen signalnim molekulima koji kontrolišu mnogo stvari u našem telu. Oni kontrolišu rast tkiva na primer, kontrolišu procese koji se pojavljuju nakon povrede”, kaže Stiven Bedilak sa Univerziteta u Pitsburgu.

Kada izgubimo tkivo zbog povrede ili bolesti, ekstracelularni matriks je takođe izgubljen, tako da novo tkivo nema smernice za ponovni rast. To je ono što svinjski matriks pruža. I izgleda da nije važno što to ne dolazi od ljudskog tkiva.

Sastav ili molekuli koji stvaraju ekstracelularno matriks su izgleda toliko fundamentalno važni za te procese koji su duboko usađeni kroz evoluciju. Zato su molekuli u nama kao ljudima, veoma slični onima kod svinja, pacova i možda dinosaurusa, sve tokom evolucije.”

Životinjsko tkivo je zapravo bolje nego ljudsko uzeto od donatora jer ne može da prenese ljudske bolesti i uvek je dostupno. Jeda oblast u kojoj se matriks terapija pokazala delotvornom je tretiranje pacijenata kojima je uklonjen jednjak zbog raka ili povrede.

“Uspeli smo da odvojimo sve ćelije kancera iz jednjaka, obložimo ga iznutra kao tapetom sa matriks materijalom i zatim smo podstakli rast novog sloja koji je zdrav i do sada nije bilo povratka raka.”

U poređenju sa terapijom matičnim ćelijama taj metod je mnogo jeftiniji. Matriks dolazi u različitim veličinama i oblicima, hidrantan ili suv i može da se naruči iz specijalnih laboratorija. Naučnici kažu da je sledeći veliki izazov konstruisanje čitavog organa, kao što je jetra ili bubreg, na osnovu istih principa. Do sada, kažu oni, rezultati više nego obećavaju.

XS
SM
MD
LG