Linkovi

Teral: Brzo otvaranje puta ka članstvu u EU


Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral u razgovoru sa beogradskim novinarima.
Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral u razgovoru sa beogradskim novinarima.

Godina 2008 bila je ključna za evropske integracije Srbije, a najvažniji događaji su proglašenje nezavisnosti Kosova, razlaz Tadića i Koštunice i rascep Srpske radikalne stranke. To je deo ocena iz intervjua koji je beogradskim medijima dao ambasador Francuske, Žan Fransoa Teral, koji uskoro napušta ovaj položaj.

Uz opasku da je u Srbiji proveo tri i po fantastične godine tokom kojih je bilo i jakih trenutaka i burnih događaja, odlazeći ambasador Francuske Žan Fransoa Teral je danas u razgovoru sa novinarima poručio da će se u Srbiju vratiti da popije šampanjac sa prijateljima kada Srbija postane članica EU.

Do tada, kako je rekao ambasador, on spada u ljude koji su spremni da se klade da će pitanje kandidature Srbije za članstvo u EU biti odmrznuto vrlo brzo, najkasnije do kraja godine:

„Pregovori u ulasku u EU, iz iskustva znamo, traju 7-8 godina. Ukoliko uspemo, a ubeđen sam da ćemo uspeti da uz pomoć EU nađemo nekakav način dogovora između Beograda i Prištine – siguran sam da će taj proces moći da bude ubrzan“, predvidja Teral.

Francuski ambasador je istakao da se nada su Beograd i Priština shvatili da prethodno treba da reše probleme koji stoje među njima da bi ušli u EU. To neće biti lako, kaže Teral uz podsećanje da i u slučaju Srbije, kao i svake druge zemlje važi pravilo da prvo treba rešiti probleme sa susedima:

„Nije to prvi put da to kažem i ponoviću ono što je i ministar Kušner rekao – do ulaska u EU, Srbija i Kosovo će morati da nađu način da normalizuju odnose i da prestanu da pothranjuju antagonističke odnose. I to svi ovde znaju. Za Srbiju je to kao kada imate kamenčić u cipeli, to vam smeta dok hodate, posebno da idete brzo. Zato treba naći način da se to reši”, ocenjuje ambassador Teral.

Francuski ambasador je rekao da mu je žao što odlazi iz Srbije a da još nije uhapšen Ratko Mladić. On kaže i da je evidentno da Srbija od druge polovine 2008. stvarno sarađuje sa Haškim tribunalom, a poslednju izjavu glavnog tužioca Tribunala u Hagu Teral ovako komentariše:

On ne dovodi spremnost i želju srpskih vlasti da sarađuju sa Hagom. Bramerc je izrazio razočarenje zbog neefikasnosti određenih metoda i to me nije iznenadilo zato što sam već čuo da se razgovara o tome kako bi trebalo u nekim stvarima biti efikasniji.”

Teral je rekao da je ubeđen da će tenzije u Sandžaku ostati na lokalnom nivou i da se sigurno neće dogoditi scenario kao sa Kosovom, s obzirom da je takvo viđenje i Francuske i Evrope.

Inače, Žan Fransoa Teral ostaje u Beogradu do kraja septembra, a na njegovo mesto će doći Fransoa Gzavije Denijo, koga Teral opisuje kao svog prijatelja i poznavaoca situacije u regionu.

XS
SM
MD
LG