Linkovi

Posle obaranja aviona rastu tenzije između Indije i Pakistana


Pakistanska vojska pored srušenog indijskog aviona
Pakistanska vojska pored srušenog indijskog aviona

Tenzije između dve nuklearne sile Indije i Pakistana nastavile su da rastu posle tvrdnji obe zemlje da su jedna drugoj oborile vojne avione.

Pakistan je saopštio da je oborio dva indijska aviona pošto su ušla na njegov deo teritorije spornog regiona Kašmira, i da je zarobio jednog indijskog pilota. Indija je to potvrdila.

Pakistanski premijer Imran Kan rekao je da "je planirano da ne bude kolateralne štete i žrtava i da je napad trebalo Indiji da pokaže da i Pakistan može da izvede napad na njenoj teritoriji".

Indija, s druge strane, saopštava da je oborila pakistanski vojni avion, što Islamabad negira. Nju Delhi je pakistansku akciju nazvao "neprovociranim aktom agresije" zbog ulaska u indijski vazdušni prostor.

"Pakistan treba da pazi da ne naudi indijskom pilotu koji je u pritvoru. Očekujemo njegov momentalni i bezbedni povratak kući", piše u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova.

Tenzije u regionu počele su da rastu posle samoubilačkog napada u Pulvami, u indijskom delu Kašmira, kada je ubijeno više od 40 pripadnika snaga bezbednosti. Indija je optužila Pakistan da pruža utočište militantnoj grupi Džaiš e Mohamed koja je preuzela odgovornost za napad.

Situacija je dodatno pogoršana kada je u utorak Indija ušla u vazdušni prostor Pakistana, prvi put od 1971, kada su dve zemlje počele rat.

XS
SM
MD
LG