Linkovi

Teleskop Grin Benk traga za životom u svemiru


Jedan od tehnološki najrazvijenijih radio teleskopa na svetu – "Green Bank" teleskop, traga za inteligentnim životom u dalekom svemiru.

Da li postoji život izvan Zemlje? Pitanje je koje zaokuplja pažnju naučnika i tera ih da ulože sav trud ne bi li pronašli odgovor. Vrlo koristan instrument koji se koristi u te svrhe jeste jedan od tehnološki najrazvijenijih radio teleskopa na svetu – Grin Benk teleskop. Inicijativa „Breakthrough Listen“ nedavno je objavila da će on biti glavni teleskop koji će im pomoći u misiji za pronalaženje inteligentnog života u dalekom svemiru.

Udobno smešten u planinama Zapadne Virdžinije, nalazi se Robert C. Berd Grin Benk teleskop, najveći svetski radio teleskop koji može da se okreće svih 360 stepeni.

“Površina reflektora je ogromna, skoro 1 hektar”, kaže Majkl Holstin, biznis menadžer teleskopa Grin Benk.

Jedan fudbalski stadion standardne veličine može da stane na tu površinu. On može da primi signal jačine milijarditog dela od milijarditog dela miliona vati. Rečima laika, to je ekvivalentno energiji koju emituje jedna pahuljica kada padne na tlo”.

Teleskop je počeo sa radom 2000. godine kada je zamenio stariju mašinu. “Grin Benk" je jedan od dva ključna teleskopa koje koristi “Breakthrough Listen”, desetogodišnji projekat u vrednosti od 100 miliona dolara pokrenut na inicijativu ruskog magnata Jurija Milnera i britanskog naučnika Stivena Hokinga, a u cilju pronalaženja inteligentnog vanzemaljskog života u univerzumu.

„’Breakthrough Listen’ će biti fantastičan. To će biti prvi prvi put da ćemo preduzeti konkretne korake za traženje signala“, kaže Keren O’Nil, direktorka objekta "Teleskop u Grin Benku".

S obzirom da su radio teleskopi ekstremno osetljivi na mešanje radio talasa, američka Federalna komisija za komunikacije proglasila je još 1958. godine oblast oko Grin Benka za nacionalnu zonu radio tišine.

Ta oblast se prostire na 34 hiljade kvadratnih kilometara u kojoj je korišćenje mobilnih telefona, Wi-Fi-a i drugih radio aparata striktno ograničeno zakonom.

Lokalno stanovništvo je naviknuto na to.

“Nije to velika stvar. Glavne zabrane se odnose na mobilne telefone. Čim izađete iz neposredne blizine, možete da koristite mikrotalasnu, televizor i sve drugo”, kaže Doni Ervin, vlasnik lokalne benzinske pumpe.

“Nemamo nikakav sistem za mobilne telefone, ne možemo da koristimo aparate na kratke talase. Time se malo žrtvujete, ali ako nikada niste imali sve to, onda vam ni ne nedostaje”, kaže stanovnik Grin Benka.

Restrikcije međutim otežavaju posao policiji.

“Kada sam na dužnosti severno od opservatorije, malo se osećate nervozniji i uplašeniji, ne toliko uplašeni, ali malo obazriviji, jer ne znate da li ćete moći da pozovete pomoć ukoliko vam zatreba”, kaže Semjuel Hamel iz šerifove kancelarije okruga Pokahontas.

Posetioci se pitaju da li je neko iz svemira već uspeo da dopre do ovog teleskopa.

“Ili ćemo da pronađemo signal, što bi bilo predivno, ili nećemo, a onda znamo da ne gledamo kako treba. To ne znači da nema inteligentnog života negde daleko, već znači da tehnike koje sada koristimo nisu adekvatne”, ističe Keren O’Nil.

Ima li inteligentnog života u dalekom svemiru? Teleskop "Grin Benk" bi mogao da nam pomogne da odgovorimo na to pitanje. Za sada nam samo preostaje da čekamo.

XS
SM
MD
LG