Linkovi

Telenor grupa prodala PPF-u operaciju na Balkanu


FILE - Marc Rotenberg, president of the Electronic Privacy Information Council, says the "very significant downside" of law enforcement requests to to decrypt mobile phones and other devices is that "there's no guarantee of success."

Norveška Telenor grupa objavila je prodaju biznisa u centralnoj i istočnoj Evropi investicionoj kompaniji češkog milijardera Petr Kelnera za 2,8 milijardi evra.

U zvaničnom saopštenju PPF grupe navodi se da će kupovinom Telenorovog poslovanja u četiri zemlje, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj preuzeti mobilne operatere, imovinu kompanije, ali i pravo korišćenja Telenor brenda do polovine 2021. godine.

Analitičari navode da ovakve kupovine i prodaje nisu neobične ni kod nas, ni u svetu, a da ostaje da se vidi kakve promene i kakvu strategiju će eventulano novi vlasnik najaviti.

"Ovakve transakcije su regularna stvar, a ostaje da se vidi kako će uticati na konkurenciju kada su ostala dva mobilna operatera u Srbiji u pitanju, ali je još uvek rano za ove procene," rekao je ekonomski analitičar Miladin Kovačević u izjavi za Glas Amerike.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio da dolazak velikog holandskog investicionog fonda PPF-a na ovo tržište pokazuje da je Srbija atraktivna destinacija i da je to dobar signal za strane investitore, kao i da će PPF obezbediti nove investicije. Kompanija PPF (Prvi privatizacioni fond) je od 2001. godine registrovana u Amsterdamu, a Kelner je većinski vlasnik.

"Ne očekujem drastične promene kada je reč o zaposlenima (u Telenoru). Ne verujem da će tu biti bilo kakvih otpuštanja, ali sam siguran da će biti novih investicija," rekao je Ljajić.

Ministar je kazao da će, po ugovoru, u naredna 33 meseca sve poslovati pod firmom Telenora, a "nakon toga će biti promenjen brend i dobiće firma novog vlasnika, pa samim tim i kompaniju pod kojom će poslovati u Srbiji".

Generalna direktorka Telenora u Srbiji Ingeborg Ofsthus izjavila je da kompanija posle 11 godina u Srbiji danas ulazi u novu fazu poslovanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG