Linkovi

Tehnologija prepoznavanja slika u usponu


Kamera za verifikaciju identiteta na granici između SAD i Meksika

Od automatskog tagovanja na Fejsbuku, do automobila koja sama voze – stručnjaci tvrde da je tehnologija za prepoznavanje slika, koja se danas koristi, još u povoju i da će uskoro da promeni način na koji će korisnici i korporacije komunicirati sa stvarnim svetom s obzirom da će ubrzo postati sve dostupnija.

Svakodnevne aktivnosti kao što je čitanje natpisa na artiklima ili pronalaženje novčanice sada svako može da obavlja.

Isto kao i izbegavanje prepreka na putu ili potencijalne opasnosti na aerodromu.

Sve je to moguće zahvaljujući tržištu prepoznavanja slika, koje se razvija ogromnom brzinom. To je tehnologija koja prepoznaje i obrađuje uzorke podataka na internetu i u stvarnom svetu – sve od prepoznavanja lica korisnika do reklame za usisivač, koja se vrti na TV-u.

U narednih pet godina se očekuje da će se ovo tržište uvećati više nego dvostruko širom sveta i da će dostići vrednosti od 30 milijardi dolara, prema podacima firme za istraživanje “Markets and Markets”.

Serž Belondži, profesor kompjuterskih nauka na tehnološkom fakultetu Univerziteta Kornel, kaže da potencijal prepoznavanja slika nije postignut … ni blizu.

“Postoji puno potencijala i mnoge kompanije poput Tesle, Ubera i Gugla ulažu u kola i taksije koji sami voze, koji će se dosta oslanjati na tehnologiju prepoznavanja slika, međutim plodovi još nisu zreli”.

Osim prepoznavanja lica i automatskog tegovanja – koje korisnici društvenih mreža viđaju svaki dan – Belondži ističe da je tehnologija prepoznavanja slika postala još dostupnija, što je otvorilo nove mogućnosti za oglašivače da ciljaju na korisnike na način kojeg oni možda nisu svesni kada postavljaju nešto ne sajtove poput Fejsbuka.

“Analizirajući sve fotografije koje se aplouduju na te sajtove, analizirajući sadržaj tih slika zapravo im omogućava da proučavaju demografski sastav korisnika i da na osnovu toga naprave reklame koje su prilagodljive sadržaju i slikama”.

Ova tehnologija će takođe moći da se koristi kao deo globalnog bezbednosnog aparata, kao što je npr. britanski ThruVis skener, koji lako može da se sakrije među mnoštvom ljudi.

“Ta tehnologija je zapravo veoma osetljiva kamera koja može da primeti i razlikuje predmete koji su skriveni ispod čak tri sloja odeće”, kaže Zek Dofman, generalni direktor kompanije “Digital Barriers".

Ili Softver NeoFace za prepoznavanje lica, koji će uskoro da počne da se koristi na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku za identifikaciju i upoređivanje lica u većoj bazi podataka, što će pomoći pri pronalaženju potencijalnih prevaranata pri ulasku u zemlju.

Kako navodi “Markets and Markets”, dodatni faktori koji će pomoći pri rastu tržišta tehnologije za prepoznavanje slika jesu napredna pretraga fotografija i kupovina, pogotovo sa mobilnih uređaja.

XS
SM
MD
LG