Linkovi

Tehnologija koja zaista spaja ljude


Osnivač startap kompanije "LiveLike" Andre Lorenso prilikom predstavljanja svoje aplikacije
Osnivač startap kompanije "LiveLike" Andre Lorenso prilikom predstavljanja svoje aplikacije

Na konferenciji Nedelja društvenih medija u Njujorku, tehnološki inovatori predstavili svoje ideje o tome kako povezati ljude putem interneta...

Nazivaju ih se društvene mreže – fejsbuk, tviter, instagram. Ali da li one zapravo zaista povezuju ljude? Na konferenciji Nedelja društvenih medija u Njujorku, tehnološki inovatori predstavili su svoje ideje o tome kako povezati ljude putem interneta.

Narukvice za prijatelje su najnovija tehnologija koja se nosi na telu, međutim “JewelBots” narukvice manje imaju veze sa tehnologijom, a više sa tim kako stvoriti zajednicu korisnika.

Potpredsednik za mehanički inženjering Skot Dejvidson objašnjava:

“Reklamiramo ih kao tehnologiju, koja se nosi na telu i ciljamo na tržište koje obično svi zaobilaze”.

Proizvod “JewelBots”-a je prilagodljiv svima tako da svako ima potencijal da izgleda drugačije. Prijatelji mogu da programiraju svoje narukvice da zasvetle svaki put kada su njihovi drugari u blizini, ili da zavibriraju kada neko počne da ih prati na društvenim mrežama.

Proizvođači ovih narukvica fokusiraju svoju marketinšku kampanju na mlade devojčice, s ciljem da ih zainteresuju za kodiranje, nauku i tehnologiju – oblasti u kojima dominiraju muškarci.

“Devojčice to vole, i to je nešto što bi one koristile i želele da naprave svoje”.

Drugi izumitelj, Džoš Bruno iz firme “Home-Team” osmislio je aplikaciju za preko 30 miliona ljudi samo u Sjedinjenim Državama, koja se brine o starijim građanima.

“To je nešto što se iznenada desi mnogim ljudima. Može da se desi posle izlaska iz bolnice, možda ako polomite kuk, i odjednom vam treba dodatna pomoć kod kuće, ali još nista spremni za starački dom”.

Brunova start-ap kompanija pomaže porodicama da donose odluke o nezi za starije i povezuje medicinsko osoblje sa starijim pacijentima, koji ne žele da napuste svoj dom. Članovi porodice su u toku sa zbivanjima uz pomoć aplikacije.

“Medicinski radnik vas obaveštava preko aplikacije ili telefona, kako god vi želite. Ovo su slike napravljene tokom dana, i tako se kontroliše da li su obavljeni specifični zadaci o kojima ste se dogovorili sa lekarom. Dobijate imejl ili apdejt svakog dana, obično u stvarnom vremenu”.

A sa virtuelnom realnošću koja je sve rasprostranjenija, postoji mnoštvo novih načina da se uživa u toj novoj tehnologiji.

Andre Lorenso samo je želeo da gleda utakmicu sa svojim prijateljima, koji se nalaze na raznim stranama planete, pa je zbog toga napravio “LiveLike” - virtuelnu rijaliti sobu za njegov klub, gde uz pomoć naočara za virtuelnu realnost možete da gledate utakmicu uživo dok ste u isto vreme umreženi sa svojim prijateljima.

“Osećaćete se kao da ste na stadionu i da možete da zamenite mesta kad hoćete i da razgovarate sa svojim prijateljima bez obzira gde se oni zaista nalaze”.

Ova kompanija pokušava da uspostavi saradnju sa velikim sportskim TV mrežama kako bi njihova najnovija tehnologija postala deo popularnih aplikacija za virtuelnu realnost.

Svi ovi izumi imaju nešto zajedničko – svaki od njih pokušava da vrati malo ljudskosti u današnji digitalni svet.

XS
SM
MD
LG