Linkovi

Pomak u tehničkom dijalogu


Na sastanku timova u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, na kojem se razgovaralo o telekomunikacijama i energetici, ostvaren je napredak, ali bez konkretnih zaključaka.

Na današnjem sastanku timova u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, na kojem se razgovaralo o telekomunikacijama i energetici, ostvaren je napredak, ali bez konkretnih zaključaka - najkraći je izveštaj sa nove runde briselskih sastanaka.

Konstruktivan razgovor je danas vodjen izmedju dvije delegacije , uz posredvanje evropske strane. Medjutim, kako je nakon sastanka saopšteno, još uvijek nema konkretnog dogovora o telekomunikacijama i energetici, pitanjima koja su, kako neglašava šef pregovaračkog tima iz Beograda, od velikog znacaja posebno za Srbe sa sjevera Kosova...

"Razgovaralo se o dosta stvari, pitanja su kompleksna, ona koja su vezana za teleomunkaciju i energetiku, jer ima zaista raznih pitanja - od samog funkcionisanja operatera mobilne i fiksne telefonije do distribucije elektroenergetske stabilnosti. Ono što je najbitnije je da ja mislim da smo mi na dobrom putu da obezbedimo, a kažem u svetlu ovog političkog dogovora, koji je možda spiritus muvens svega ovoga, mislim da ćemo polako obezbediti energetsku sigurnost, što je najbitnije, za sam sever Kosova, za srpske zajednice gde je bilo problema u snabdevanju električnom energijom, gde je bilo problema u signalu mobilne telefonije, problema u funkcionisanju fiksne telefonije...Ja mislim da se sve ovo kreće u jednom pravcu koji će obezbediti na područjima gde će biti zajednica srpskih opština, obezbediti telekomunikacionu i, što je još bitnije, elektro-energetsku sigurnost, što do sada nismo imali.

Bilo je reči o dosta stvari, dosta zateva postoji i sa prištinske strane, ali kažem, počeli smo da se svodimo na to da su zahtevi postali realistični i postoji prostora za dalje razgovore. Znači, danas se razgovaralo u jednom vrlo konstruktivnom duhu, nisu postignuti nikakvi dogovori, ali mislim da se vidi jedan put gde će se razgovori nastaviti, da se vide možda neki potencijalni oblici nekog krajnjeg rešenja"
, kaže šef pregovaračkog tima Beograda, Dejan Pavičević:

Ipak, današnja atmosfera sastanka bi mogla biti dobar uvod za uspješnos skorog susreta na najvišem političkom nivou izmedju dva premijera...

"Dvadeset prvog će se sastati premijer Dačić i gospodin Tači, tu će se razgovarati oko implementacije, i očekujemo da možda to da još jedan dodatni podstrek ovim razgovorima", naveo je Pavičević.

A doprinos podsticaju dvije strane da u praksi primjene potpisani sporazum dao je i Vojni komitet Evropske unije. Iz ovog tijela tvrde da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine unaprijediti ukupnu bezbjednosnu sliku Zapadnog Balkana.

"Vidim veoma pozitivan nedavni uspjeh, postignuti sporazum Beograda i Prištine. To mijenja sliku cijelog Balkana. Stav mnogih članica Vojnog komieta je da sada sporazum treba primjeniti u praksi i kada počne njegova primjena tada ćemo sagledati sliku cijele situacije u regionu. Za takvo nešto će, vjerujemo, trebati još neko vrijeme", kaže predsjedavajući Vojnog komiteta EU, Patrik de Rusije.

Inače, u Briselu se vrše užurbane pripreme za ponovni sastanak premijera Dačića i Tačija, uz očekivano posredovanje visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, zakazan za 21. maj.
XS
SM
MD
LG