Linkovi

Program za pomoć mladim preduzetnicima


Uz pomoć međunarodnog programa nazvanog “Mreža za podučavanje mladih preduzetnika” - NFTE , mladi ljudi iz porodica sa niskim primanjima uče kako sami da otvore svoja radna mesta.

Nezaposlenost mladih je ozbiljan problem u mnogim zemljama širom sveta. U SAD, prema najnovijim podacima, nezaposlenost mladih u julu je bila nešto viša od 13 procenata, daleko iznad nacionalnog proseka koji iznosi samo šest odsto.

Dan otvaranja restorana centralnoameričke hrane - Las Sinko Amerikas…Niko nije ponosniji više od njegove vlasnice - Sofije Kontreras. Sofija je sanjala o ovom trenutku još od kad je bila dete. Prošle godine, letnji program NFTE (Nifti) pružio joj je mapu puta ka ostvarenju tog cilja.

“Naučili su me kako da razvijem svoj biznis, kako da ponudim minimalni održivi proizvod i da ga testiram, a to su salvadorske tortilje “pupusas”, kako da ih prodajem, po kojoj ceni, šta je moje tržište i gde je moje tržište. Istraživala sam na internetu i pronašla ovo idealno mesto, gde je kirija jeftina, u četvrti gde nema drugih latinoameričkih restorana”.

U ovoj učinioci, 35 srednjoškolaca iznosi i isprobava svoje ideje. Prve dve nedelje se zovu “vojni kamp” – tu se poslovne ideje formulišu, predstavljaju i kritikuju. Pošto izlože svoje ideje, oni izlaze iz učionice da ispitaju kako će reagovati potencijalni potrošači.

Ovaj tim objašnjava svoj proizvod i pokušava da stekne osećaj da li su na pravom putu.Studenti takodje slušaju ocene i kritike trenera u učionici, a svaki dobija svog mentora. Teri Bouman, izvršni direktor NFTE-ja u regionu Njujorka, kaže da je uloga mentora ključna.

“Veliki broj partnerskih kompanija nas snabdeva mentorima, koji rade u okviru ovog programa. Naša primarna misija je da iskoristimo preduzetništvo kako bismo naveli mlade ljude da na drugačiji način razmišljaju o mogućnostima koje im se nude u životu”.

U restoranu Las Sinko Amerikas, Sofia Kontreras je zadovoljna i ponosna. Ona je sastavila poslovni plan, i prodala koncept ljudima iz NFTE-ja i grupi investitora. Za Sofiju je otvaranje restorana trenutak pun emocija, dok razmišlja koliko se njena majka žrtvovala za svoju porodicu.

“Moja mama je radila više od 14 godina, a plaćana je izuzetno malo, jer nije imala dokumenta. Uvek sam želela da ja učinim nešto za nju”.

Program NFTE-ja pomaže mladima kao što je Sofia Kontreras u SAD i još deset zemalja. U Njujorku, tri hiljade učenika se obučava svake godine, 15.000 na nacionalnom, a još hiljade na globalnom nivou.

XS
SM
MD
LG