Linkovi

Uticaj "Čajanke" na izbore u SAD


U mnogim političkim trkama širom zemlje uticaj takozvanog pokreta „Čajanka“ menja način na koji kandidati vode svoje kampanje uoči srednjoročnih izbora 2. novembra. U državi Kentaki, favorit pokreta 'Čajanka“, republikanac Rend Pol, je u tesnoj trci sa rivalom iz demokratske stranke, Džekom Konvejom. Novinar Glasa Amerike Kejn Farabo, pripremio je prilog o pitanjima koja su važna za birače u Kentakiju i o načinu na koji kandidati pokreta 'Čajanka' utiču na srednjoročne izbore.

Sa roštilja se širi miris pljeskavica i pasulja krajem dana u zapadnom Kentakiju, dok se birači različitih opredeljenja okupljaju na tradicionalnom predizbornom skupu, takozvanom crveno-belo-plavom pikniku.

„Ovako mi predstavljamo kandidate gradjanima. To je naš stil.“

Džodi Vasmer je predsednica trgovinske komore u Ovensborou, koja je sponzor piknika.

„Ovo je veoma konzervativna demokratska država, ali republikanci su dosta napredovali ovde u proteklim godinama.“

Jedan od tih republikanaca je kandidat za američki Senat Rend Pol. Pol je iskoristio gnev birača zbog povećanja troškova zdravstvene zaštite i spasavanja automobilske i bankarske industrije. On uživa podršku 'Čajanke' iz Kentakija, čiji pripadnici žele manje poreze i manju vladu, za šta se i Pol zalaže.

Mislim da zemlja napreduje kad vladu ostavimo po strani. Vlada nije rešenje, ona mora da se ukloni da bi privatni biznis rastao. Rešenje su privatni biznis i industrija.“

Kandidat pokreta u Kentakiju, Rend Pol, vodi tesnu trku sa demokratom Džekom Konvejom
Kandidat pokreta u Kentakiju, Rend Pol, vodi tesnu trku sa demokratom Džekom Konvejom

Polova pobeda na primarnim izborima u maju, pospešena podrškom bivše guvernerke Aljaske Sare Pejlin, ojačala je moć pokreta 'Čajanka'. Širom zemlje, kandidati koje podržava 'Čajanka', poput Kristin O'Donel iz Delavera, Džoa Milera na Aljasci i Šeron Engl u Nevadi, pobedili su druge, tradicionalne republikanske kandidate. Medjutim, njihove pobede sada pokreću pitanje - da li će uspeti da privuku veće grupe birača na opštim izborima.

„Mada pokret 'Čajanka' u ovom trenutku ima priličan prezir prema demokratama, on ima gotovo podjednak stav i prema republikancima.“

Daglas Šon i Skot Rasmusen su autori knjige „Ljut kao djavo: Kako pokret 'Čajanka' suštinski menja dvopartijski sistem“. Oni smatraju da će se uticaj 'Čajanke' osetiti na novembarskim izborima.

„Mislim da će to biti velika pobeda ovog novembra i da će velikim delom, ako ne i u celosti, ona biti rezultat delovanja pokreta 'Čajanka'. Iskreno rečeno, niko u svetu, svakako ne u ovom gradu, nije pre 18, 19, 20 meseci, ili pre dve godine kad se predsednik Obama kandidovao, mogao da veruje da će bilo koji pokret poput 'Čajanke' biti stvoren niti da će imati uticaj koji ima.“

Prema anketi mreže CNN i časopisa „Tajm“ u senatskoj trci u Kentakiju Rend Pol je u tesnoj trci sa demokratskim kandidatom Džekom Konvejom. I mada se Konvej nije pojavio na pomenutom pikniku, njegovi sledbenici pokušali su da predstave Pola kao ekstremnog kandidata, koji nije u stanju da najefikasnije zastupa izborno telo Kentakija.

„Njegovi ekstremni stavovi, van dodira sa prosečnim gradjanima, nanose štetu porodicama u Kentakiju.“

Medjutim, Džodi Vasmer misli da bi Polova podrška biznisima i njegovo protivljenje zakonima o zaštiti čovekove sredine mogli da mu pruže prednost u Novembru.

Ovo je rudarski kraj i imamo veliki broj fabrika koje pokreće ugalj, a ovi zakoni pogadjaju baš takve fabrike. Biznisi se bore da opstanu u ovoj ekonomiji i ne žele da im troškovi rastu, a Rend Pol razmišlja u tom smislu.“

Džek Konvej i Rend Pol su se složili da održe tri debate u oktobru, koje će im pružiti šansu da privuku birače u nedeljama uoči izbora 2. novembra.

XS
SM
MD
LG