Linkovi

Teško obolelima preti i rizik mentalnih bolesti


Najnovija studija ustanovila je da osobe koji imaju teške bolesti imaju veće šanse da razviju post-traumatski stresni poremećaj i druge psihičke bolesti, nego ljudi koji nisu iskusili bolest opasnu po život.

Studije su pokazale da osobe koje imaju dijabetes i srčana oboljenja imaju veće šanse da pate od depresije, mentalnog oboljenja koje može da utiče na svakodnevni život i uživanje u njemu.

Ali šta je sa bolestima koje su toliko ozbiljne, da oni koji ih imaju, završe u hitnoj pomoći? Dr Derek Angus iz Medicinskog centra Univerziteta u Pitsburgu, predvodio je studiju koja je ispitivala vezu između najtežih oboljenja i mentalnih bolesti. Istraživači su proučavali medicinske kartone svih pacijenata primljenih u hitnu pomoć u Danskoj u periodu od tri godine.

“Danska je važna, jer oni već više godina unazad prikupljaju nacionalne podatke o zdravlju svake osobe koja živi u Danskoj”, objašnjava dr. Angus.

Bolesti tih pacijenata povećale su njihov rizik od smrti.

“Bili smo zainteresovani za osobe koje su dobile novu ili iznenada tešku bolest, kao što su upala pluća ili slučaj sepse”.

Na primer, pacijenti na veštačkim plućima, koji su primljeni u hitnu pomoć, upoređivani su sa sličnim pacijentima na drugim odeljenjima bolnice i sa opštom populacijom.

“Pacijenti koji su došli u hitnu pomoć imali su zapravo veće šanse da već imaju psihijatrijsko oboljenje ili da su već na anti-depresivima”.

Ali istraživače su interesovali pacijenti koji prethodno nisu imali mentalna oboljenja i nisu uzimali psihijatrijske lekove.

“Postojao je ogroman rizik od novih psihijatrijskih dijagnoza i upotrebe novih psihoaktivnih lekova. Iako je to bilo manje od jedan odsto, radi se o 20 puta većoj mogućnosti dobijanja nove psihijatrijske bolesti, nego ako ste pripadnik generalne populaciji sa sličnim početnim karakteristikama”.

Dr Angus kaže da je rizik značajan dovoljno da ukaže pacijentima i njhovim porodicama da su depresija, uznemirenost i post-traumatski stres poznata komplikacija u preživljavanju najtežih bolesti.

Studija je ustanovila da je rizik bio najveći u prva tri meseca posle izlaska iz bolnice i da se smanjivao značajno kako je vreme prolazilo. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.
XS
SM
MD
LG