Linkovi

Naomi Kembel svedočila na suđenju Tejloru


Manekenka Naomi Kembel svjedočila je na suđenju bivšem predsjedniku Liberije Čarlsu Tejloru, koji je optužen za ratne zločine. Kembel je kazala da je nakon večere sa Tejlorom 1997. dobila vrećicu sa kamenčićima prljavog izgleda, ali je navela da joj ih nije dao lično Tejlor i da nije bila sigurna da li je riječ o dijamantima.

Naomi Kembel je pozvana u Hag kako bi odgovorila na pitanja o događaju u Južnoafričkoj Republici prije 13 godina. Njena bivša menadžerka Kerol Vajt i glumica Mija Ferou saopštile su da je Kembel dobila nebrušeni dijamant od Čarlsa Tejlora, nakon večere čiji je domaćin bio Nelson Mendela. Manekenka je u sudnici ispričala svoju verziju.

"Spavala sam kada je neko zakucao na vrata. Otvorila sam i dva čovjeka su mi dala vrećicu rekavši ‘Poklon za vas.”

Tužitelja je upitala Kembel da li je znala ko joj je poslao poklon.

Kembel: "Ne. Ujutru sam na doručku ispričala gospođicama Ferou i Vajt šta se dogodilo i jedna od njih je rekla "Očigledno je to poklon od Čarlsa Tejlora". Ja samo kazala "Da, pretpostavljam da jeste.”

Tužiteljka:"Da li ste u nekom trenutku pogledali da li se nešto nalazi u vrećici?”

Kembel: "Da, kada sam je otvorila ujutru.”

Tužiteljka: "I kada ste je otvorili, šta ste pronašli?”

Kembel: "Vidjela sam nekoliko kamenčića. Veoma malih, prljavog izgleda.”

Bivši predsednik Liberije (arhivski snimak)
Bivši predsednik Liberije (arhivski snimak)

Britanska manekenka kazala je da je dala kamenčiće prijatelju koji je u to vrijeme bio direktor Mendeline dječje dobrotovorne organizacije.

Naomi Kembel, jedna od najplaćenijih manekenki u svijetu, pokušavala je da izbjegne svjedočenje zato što je bila zabrinuta za bezbjednost svoje porodice. Tužioci su se međutim nadali da će dokazi, koje ona pruži, pokazati da je bivši predsjednik Liberije tokom deset godina dugog gradjanskog rata u Sijera Leoneu snabdevao oružjem pobunjenike u zamjenu za dijamante. Procjenjuje se da je oko pola miliona ljudi poginulo ili teško povrijedjeno u tom ratu.

Prije svjedočenja Naomi Kebmel, suđenje Čarlsu Tejloru nije privlačilo veliku pažnju svjetske javnosti, navodi Eli Herovel iz organizacije “Global Vitnes”.

"Mislim da je na tako važnom suđenju veoma značajno razmotriti svaki dokaz. Takođe se pitam da li je uključivanje poznate osobe dobar način da se usmjeri pažnja javnosti na pitanje krvavih dijamanta i na ovo veoma važno suđenje.”

Ona međutim smatra da je medijska pažnja korisna za borbu protiv trgovine spornim dijamanatima.

"Mislim da je veoma važno predočiti ljudima da je pitanje krvavih dijamanata veoma važno i da se njima i dalje trguje. Prijavljeni su slučajevi u Obali Slonovače u zapadnoj Africi, kao i u Zimbabveu gdje su u rudnicima dijamanata Marange nedavno ubijene stotine ljudi.”

Svjedočenje Naomi Kembel je okončano, ali ne i njeno učešće u suđenju Tejloru. Kerol Vajt i Mija Ferou, koje imaju svoju verziju događaja prije 13 godina, trebalo bi da se pojave u sudnici naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG