Linkovi

Rasprava o poreskim olakšicama u SAD


Ove nedelje počinje zasedanje američkog Kongresa
Ove nedelje počinje zasedanje američkog Kongresa

Američki Kongres ponovo počinje da zasjeda ove nedjelje, manje od dva mjeseca uoči izbora. Jedna od važnih tema rasprave, kako se očekuje, biće poreske olakšice. Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu najavljuje da bi mogao da podrži obnavljanje poreskih olakšica za srednju klasu, koje su usvojene tokom mandata bivšeg predsjednika Džordža Buša, i u slučaju da isteknu one za bogatije Amerikance.

Na Kapitol Hilu će, nakon povratka zakonodavaca sa odmora, najviše biti riječi o poreskim olakšicama. Republikanci traže da se produže olakšice, usvojene za vrijeme Bušovog mandata, dok se demokrate zalažu za ukidanje onih koje su namijenjene parovima koji zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje. Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner, nagovijestio je da bi mogao da pristane na taj zahtjev Demokratske stranke.

“Ukoliko postoji samo jedna opcija - da glasam za one koji zarađuju 250 hiljada dolara i manje, naravno da ću to da uradim. Smatram međutim da je riječ o lošoj politici.”

Bijela kuća saopštila je da je riječ o predizbornom ustupku Republikanske stranke.

”Nadamo se da Bejnerova izjava predstavlja spremnost da se ovo prihvati kao velika pobjeda za srednju klasu”, saopštio je portparol Robert Gibs.

Predsjednik Obama nedavno je saopštio da bi, ukoliko isteknu olakšica za bogate, vlada imala 700 milijardi dolara za smanjivanje budžetskog deficita.

“Pozajmljivanje te sume za produženje poreskih olakšica, prosječne vrijednosti od više od 100 hiljada dolara godišnje, za milionere i čak milijardere je najmanje efikasan način da se stimuliše ekonomija”, smatra ekonomski savjetnik Bijele kuće Osten Gulsbi.

U izuzetno borbenoj izbornoj sezoni, koja postaje sve ličnija…

“Želim jasno da stavim do znanja gospodinu Bejneru i drugima - ne bi trebalo više blokirati usvajanje olakšica za srednju klasu”, saopštio je nedavno predsjednik Obama

…još međutim ima vremena za stranačke obračune.

Republikanci možda neće imati mnogo izbora, s obzirom na to da predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi možda neće dozvoliti da se glasa o produženju poreskih olakšica za bogate. Ukoliko one i budu ukinute, konzervativne demokrate mogle bi da insistiraju na njihovom ponovnom uvođenju.

XS
SM
MD
LG