Linkovi

Rubio: Senat što pre da odobri Protokol za Crnu Goru


Republikanski senator Marko Rubio
Republikanski senator Marko Rubio

Republikanski senator sa Floride Marko Rubio rekao je za Glas Amerike da podržava članstvo Crne Gore u NATO-u i da se nada da će Senat što je prije moguće odobriti Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

"To će približiti demokratskog partnera Zapadu u trenutku kada Rusija prijeti demokratiji i stabilnosti u istočnoj Evropi", ocijenio je senator Rubio, inače član senatskog Spoljnopolitičkog odbora.

Republikanski kongresmen i bivši predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, Majkl Tarner juče je uputio pismo predsjedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu, pozivajući ga da podrži ulazak Crne Gore u Alijansu.

Kongresmen Majk Tarner
Kongresmen Majk Tarner

"Predsjednik Tramp je u obraćanju Kongresu, u utorak, rekao: Amerika je spremna da pronađe nove prijatelje i sklopi nova prijateljstva sa onima koji dijele iste interese." Stoga, tražim od predsjednika da javno podrži članstvo Crne Gore u NATO-u", naveo je kongresmen Tarner u saopštenju

Takođe je ocijenio da će se time unaprijediti američki interesi, jačanjem Alijanse, održavanjem međunarodne bezbjednosti i stabilizacijom Balkana.

U pismu se, između ostalog navodi, da se Crna Gora pokazalao kao dostojan partner Sjedinjenih Država, da je sprovele ključne reforme i doprinijela NATO misijama.

Lideri DF traže preispitivanje američke podrške crnogorskom članstvu u NATO

Ranije ove nedjelje, dvojica lidera DF-a pisali su glavnom strategu Donalda Trampa, Stivu Benonu, tražeći preispitivanje američke podrške članstvu Crne Gore u NATO, potvrdio je Glasu Amerike Andrija Mandić.

“Obraćamo Vam se povodom veoma komplekne situacije u Crnoj Gori, gdje režim opsežno koristi psihološku torturu nad oponentima, lišavajući ih osnovnih građanskih sloboda”, naveli su u pismu Mandić i Knežević, u koje je Glas Amerike imao uvid.

Oni su naveli da su izvještaji dvojice pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojta Brajana Jia i Majkla Karpentera, puni polutačnih i netačnih informacija, naglašavajući da je zemlja duboko podijeljena po pitanju puta Crne Gore u NATO, te da manji dio ljudi podržava članstvo.

Mandić i Knežević podsjetili su Benona na istraživanje Galupa iz 2016, koje je pokazalo da svega 21 odsto građana vidi NATO kao zaštitu, njih 29 odsto kao prijetnju, dok 35 odsto ne vidi Alijansu ni kao prijetnju niti kao zaštitu.

Dvojica opozicionih lidera poručili su da Crna Gora u realnosti nije ispunila propozicije za prijem u Sjevernoatlantsku alijansu, jer ne može da obezbijedi ni sopstvenu stabilnost, ni unutrašnji demokratski poredak.

„S tim u vezi bi ratifikacija Protokola o prijemu Crne Gore u NATO u američkom Senatu bila ishitrena, jer senatorima nije prezentovano istinito stanje“, ističe se u pismu Benonu.

Lideri DF su poručili i da je vlast u Crnoj Gori uspjela organizovati "bizarni državni udar", za koji je, bez dokaza, okrivila Rusiju i crnogorsku opoziciju.

XS
SM
MD
LG