Linkovi

Korisni otpad - talog kafe postaje biodizel


Dok gomile otpada i đubreta rastu u industrijalizovanim i zemljama u razvoju, naučnici eksperimentišu sa novim metodama pretvaranja đubreta u koristan materijal, od biodizela do hrane.

Šta je zajedničko za talog kafe i plastični otpad? Oba su jedinjenja ugljenika, pa stoga i imaju određeni energetski sadržaj ali je ogroman izazov izdvojiti te činioce ekonomično i na ekološki način.

Istraživači sa Lankaster univerziteta u Engleskoj tvrde da su pronašli način da pretvore talog kafe, često korišćen kao đubrivo, u biodizel.

“Novina procesa je u tome što se razlaganje masti, ekstrakcija i reakcija spajaju, odvijaju istovremeno. U ovom slučaju generalno u hemijskom inženjeringu kada spojimo dve operacije u jednu, ideja je da smanjimo trošak procesa i investicije”, objašnjava Vesna Najdaković – Visak sa Univerziteta Lankaster.

Uprkos činjenici da električni automobili postaju sve popularniji, stručnjaci tvrde da će se u bliskoj budućnosti u proizvodnji kamiona, lokomotiva i brodova koristiti dizel motori. Zbog toga dizel proizveden od kafe ima smisla.

Da bi stvar bila još bolja poljski naučnici kažu da su pronašli jednostavniji način za pretvaranje gomile plastičnog otpada u biodizel.

“Svi znaju da se polietilen pri visokim temperaturama razlama na kraće lance. To nije ništa novo. Jedina poteškoća bila je da se plastika, polietilen, zagreje na način da ne sagori u reaktoru”, kaže pronalazač Adam Handerek.

Dobijeno gorivo koje je u skladu sa evropskim standardima sagorevanja testirano je u Institutu za automobilsku industriju u Varšavi. Otvaranje prve fabrike za proizvodnju najavljeno je za narednu godinu.

Još jedan otpadni proizvod, bogat u proteinima, mogao bi da se pretvori u stočnu hranu.

Biotehnolozi u Švedskoj kažu da su izolovali bakteriju koja bi lako pretvara živinsko perje u jestive aminokiseline.

“U ovom procesu nismo koristili hemikalije već podlogu koja je od sirovog perja iz pileće industrije. Proizvod koji dobijamo iz hidrolize perja je rastvorljivi protein i ništa više, nema otpada, niti korišćenja hemikalija”, ističe Mohamed Ibrahim iz kompanije Bioekstraks.

Naučnici kažu da bi stočna hrana od perja mogla da bude spremna za proizvodnju naredne godine.

XS
SM
MD
LG