Linkovi

Talibani zarobili 27 učesnika marša mira


Učesnici avganistanskog marša mira stižu u Kabul, Avganistan, 18. juna 2018. (Photo: REUTERS/Mohammad Ismail)

Avganistanska grupa aktivista saopštila je da su talibanski pobunjenici zarobili konvoj od 27 učesnika marša mira u zapadnom Avganistanu i odveli ih na nepoznatu lokaciju.

Bismilah Vatandost, portparol Narodnog mirovnog pokreta (PPM) rekao je da je organizacija izgubila kontakt sa 27 svojih kolega u utorak kasno uveče, dok su putovali od Herata ka pokrajini Farah u šest vozila.

On je kasnije rekao da su aktiviste odveli talibani i da je lider PPM-a u kontaktu sa višim liderima talibana kako bi obezbedio siguran povratak aktivista.

Mohibulah Mohib, portparol policije Faraha, rekao je za Glas Amerike da su učesnici marša poslednji put primećeni oko 3.30 sati popodne po lokalnom vremenu u utorak na autoputu Herat - Farah.

Talibani nisu preuzeli odgovornost niti javno priznali otmicu učesnika marša.

Učesnici marša po planu je trebalo da putuju u zapadne pokrajine Gor i Badgis, ali je plan promenjen zbog snežnih padavina i hladnog vremna. Oni su želeli da se okupe u čast mira u pokrajini Farah.

Talibani su nekoliko puta u prošlosti zarobljavali mirovne aktiviste u različitim delovima Avganistana. Oslobađali su ih nakon što bi ih držali nekoliko dana.

Pokret maševa započeo je pre dve godine spontano, kada su se aktivisti okupili u Laškaragahu u pokrajini Helmand kako bi protestovali protiv napada u kom je ubijeno više od 15 ljudi. Kasnije su peške krenuli u marš ka Kabulu.

Nedeljama, oni su hodali kako kroz oblasti koje kontroliše vlada, tako i preko talibanskih teritorija. Duž puta, drugi, umorni od neprekidnog nasilja su im se pridruživali.

Raznolika grupa, u kojoj je bilo i 10 godina stare dece, od kojih su mnogi žrtve tekućeg rata u zemlji, privukli su pažnju nacionalnih i međunarodnih medija koji su o pokretu izveštavali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG