Linkovi

Talačka kriza u Francuskoj, policija ubila napadača


Na ovoj fotografiji preuzetoj sa Le depeš di mundi, vidi se policija na mestu incidenta u Trebeu, južna Francuska, 23. marta 2018.
Na ovoj fotografiji preuzetoj sa Le depeš di mundi, vidi se policija na mestu incidenta u Trebeu, južna Francuska, 23. marta 2018.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je policija ubila napadača koji je ubio troje ljudi za vreme krize sa taocima u jednom supermarketu u Trebeu, gradu na jugozapadu Francuske.

Nakon što je predsednik Emanuel Makron saopštio da postoje dokazi zbog kojih se napad tretira kao teroristički čin, militantna grupa Islamska države je preuzela odgovornost.

"Osoba koja je izvršila napad u Trebeu na jugu Francuske je vojnik Islamske države a operaciju je sproveo u odgovor na naš poziv da se napadaju države koalicije protiv ID-a", saopštila je preko aplikacije za poruke Telegram agencija Amak koja širi propagandu Islamske države.

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom izjavio je da policija nije smatra 26-godišnjeg osumnjičenog, Reduana Lakdima za terorističku pretnju. "Bio je poznat policiji kao sitni kriminalac. Pratili smo ga i nismo mislili da je radikalizovan", rekao je Kolom i dodao: "Već je bio pod prismotrom kada se iznenada odlučio na ovaj čin."

Predstavnik nacionalnog sindikata policije Iv Levebr rekao je da je policija ubila Lakdima posle upada u supermarket. Ministar Kolom saopštio je da je policija upala u prodavnicu nakon što je Lakdim otvorio vatru i teško ranio policajca koji se zamenio sa taocima. Iz tužilaštva u Parizu saopšteno je da su agencije za borbu protiv terorizma preuzele kontrolu nad istragom.

Francuska je u stanju visoke pripravnosti posle serije napada Islamske države 2015. u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

Filip je rekao da je jedan policajac u stabilnom stanju nakon što je pogođen u susednom gradu Karkasonu, nekoliko minuta pre izbijanja talačke krize u Trebesu. Predstavnik sindikata nacionalne policije Iv Lefebre rekao je da je policajac ranjen kada je napadač ispalio hice na policajce koji su džogirali u Karkasonu.

XS
SM
MD
LG