Linkovi

Taksisti ponovo zaustavili grad, veće interesovanje za CarGo


Taksisti drugu nedelju za redom blokiraj Beograd, Foto: VOA
Taksisti drugu nedelju za redom blokiraj Beograd, Foto: VOA

Drugu nedelju za redom taksisti u Beogradu su malo posle 14 sati nastavili protest i blokadu grada, nastavljajući pritisak da se ispune njihovi zahtevi, odnosno ukine aplikacija "CarGo", kojom se, kako ocenjuju, kriši zakon. Taksisti nisu blokirali grad u ponedeljak i utorak zbog najavljene posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Ostaje da se vidi da li će se povući sa ulica i sutra, s obzirom da u Srbiju stižu Premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Današnja blokada grada počela je u 14 i i trajala je do 17 sati, a od naredne nedelje taksisti su najavili radikalizaciju protesta, odnosno blokadu Beograda iz šest pravaca.

Ispred zgrade Vlade Republike Srbije direktor CarGo tehnolodžis Vuk Guberinić poručio je okupljenim medijima da je zbog blokade taksista za CarGo je poraslo interesovanje, ali se njihovi partneri ustežu da izađu na ulice i voze, i čekaju da ovo prođe.

Kako je rekao, do sada se stotinak taksista sa dozvolama javilo CarGo-u u želji da pristupe novom taksi udruženju, koje će biti formirano u novembru.

On je rekao da će se udruženje zvati "Novi taksi" i precizirao da će poštenim i vrednim radom taksisti tog udruženja moći da "kući ponesu 150.000 dinara" svakog meseca.

Guberinić je na portinici Vlade Srbije ostavio kovertu za ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović u kojoj se nalazi časopis Forbs, koji je, kaže, prepoznao CarGo kao značajnu inovaciju i visoko je rangirao.

Ispred Vlade Srbije Guberinić je došao fijakerom i objasnio da ni tog vida prevoza nema u Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je ocenio kao "nepravedan i neustavan, jer ne prepoznaje ni kombi, ni alternativne oblike prevoza", a kako je ocenio, taj zakon donet bez javne rasprave i pod uticajem "taksi kartela".

On je potvrdio da je fokus CarGo-a na Beogradu i rekao da mu nije jasno što su taksisti pokrenuli proteste i u drugim gradovima.

Kako je ponovio, CarGo partneri koji su "legalno registrovani i plaćaju porez" voze samo članove udruženja CarGo.

XS
SM
MD
LG