Linkovi

Takmičanja u penjanju na drveće


Penjanje na drveće nije samo zadovoljstvo za decu. U SAD održavaju se takmičenja profesionalaca u toj veštini.

Dok smo bili deca mnogima od nas je penjanje na drveće bilo pravo zadovoljstvo. Međutim da to nije samo dečija razonoda, već ponekad i strast odraslih osoba pokazuje nedavni šampionat u brzini i tehnici penjanja na drveće održan ovde u Vašingtonu u nacionalnom Arboretumu.

Ovo je samo još jedan radni dan za Džoslin Losi, koja radi za kompaniju za održavanje drveća u Ričmondu u saveznoj državi Virdžiniji.

“Zabavno je popeti se na vrh drveta odakle se pruža predivan pogled, a za to ste još i plaćeni."

Losi već peti put učestvuje na takmičenju regionalnih profesionalaca u penjanju na drveće.

“Da ovo je jako zabavno. Volim da se takmičim”, kaže ona.

To voli i Džejms Erhart, šumar koji neguje i vodi računa o drveću. Na takmičenjima učestvuje već 10 godina.

“To je moja pasija. Uživam u svakom trenutku.”

Takmičari se ogledaju u pet disciplina, uključujući brzinu i tehniku penjanja pri čemu koriste konopce, pojaseve i aluminijumske karike .

“Prebacujete se sa jednog na drugi kraj drveta. Praktično radite ono što inače radite svaki dan dok obrezujete drveće, režete osušene ili slomljene grane.”

Jedna od disciplina je i spuštanje sa drveta lutke teške 56 kilograma, koja predstavlja onesvešćenog kolegu. Muškarci ovaj poduhvat treba da izvedu za 5, a žene, poput Džoselin za 7 minuta.

“Korišćenje ramenica vam daje mehaničku prednost kod prebacivanja teškog tereta, a telo vam služi kao poluga."

Na nedavnom takmičenju Losi je osvojila naveće priznanje u ženskoj kategoriji, a Erhart je prvi učesnik koji je do sada osvojio prvo mesto u svih pet kategorija za muškarce.

I Losi i Erhart su se prijavili za međunarodno takmičenje u penjanju na drveće koje će biti oderžano u avgustu u saveznoj državi Viskonsin.
XS
SM
MD
LG