Linkovi

Tajvanska kompanija podelila stanovnike Viskonsina


Ugovor vredan 10 milijardi dolara, sa kompanijom sa sedištem na Tajvanu, da se njihovi elektronski uređaji proizvode u saveznoj državi Viskonsin i pored obećanja da bi taj projekat otvorio desetine hiljada novih radnih mesta i druge dugoročne beneficije, nailazi na kritike. Kritičari upozoravaju da bi poreski obveznici u Viskonsinu mogli da budu na gubitku.

Kada je Gonzalo Perez, decembra prošle godine, otvorio restoran Kastelvud u Starteventu u Viskonsinu, to je bilo samo jedno od nekoliko mesta, u sred kukuruznih i polja soje, gde su farmer mogli da predahnu i nešto da pojedu. Međutim za Pereza bi to uskoro moglo da znači puno više.

“To bi mogla da bude moja premija na lutriji.”

Premija, zato što mu se, tako reći ispred vrata, otvaraju najveći ekonomski razvojni projekti u Sjedinjenim Državama. Tajvanska kompanija Fokskon, u Maunt Plezentu planira izgradnju objekata za proizvodnju najvećih pljosnatih monitora i zapošljavanje hiljade radnika.

Taj kompleks će biti samo nekiliko kilometara udaljen od Perezovog restorana, pa se on nada da će vrlo brzo imati pune ruke posla.

“Nadam se da će za početak dolaziti radnici i građevinari.”

“Kada počne izvođenje radova, moraće da zaposle 10 hiljada građevinskih radnika i oko 6 hiljada drugog osoblja, a kada se objekti završe biće otvoreno 13 hiljada radnih mesta u proizvodnji i još 20 hiljada pratećih”, kaže Mark Hogan koji je na čelu korporacije za ekonomski razvoj Viskonsina.

Korporacije je pomogla da se kompanija Fokskon zainteresuje za otvaranje postrojenja u njihovoj državi.

“Usvojili smo posebne zakone koji su omogućili da kompanija bude uspešna u našoj državi. Veliku ulogu u tome su imali propisi o životnoj sredini I paketi za podsticaj.”

Deo paketa za podsticaj je i predložena poreska olakšica za Fokskon, oko 3 milijarde dolara, ukoliko ta tajvanska kompanija investira 10 milijardi dolara. Taj predlog je naišao na otpor.

To je najveća poreska olakšica u istoriji Sjedinjenih Država i ono što iznenađuje je, da Viskonsin obično ne igra takve igre”, smatra profesor ekonomije Stiven Diler.

On kaže da ono što najviše brine američke poreske obveznike je potrencijalna opasnost da će na kraju država dugovati novac Fokskonu.

“Ukoliko Fokskon ne plaća porez i ima kredit od poreza koji ne plaća to će značiti da država Viskonsin finansira Fokskon.”

Ali Gonzalo Perez, koji je pre 30 godina u Sjedinjene Države došao iz Maksika, kaže da njegova briga nisu poreske olakšice za Fokskon već broj potencijalnih mušterija.

Perez možda neće morati dugo da čeka da bi video u kom će se pravcu kretati njegov biznis, jer je početak gradnje novih fokskonovih objekata planiran za sledeću godinu. Do kraja 2018. očekuje se da će u toj kompaniji u Viskonsinu biti oko hiljadu zaposlenih radnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG