Linkovi

Vlada Tajlanda protiv odlaganja izbora


Demonstrant baca kanister za suzavcem na policiju za vreme sukoba kod sportskog stadiona u Bangkoku.
Demonstrant baca kanister za suzavcem na policiju za vreme sukoba kod sportskog stadiona u Bangkoku.

Današnji sukobi policije i antivladinih demonstranata u Bangkoku izazvali su zabrinutost za bezbednost kandidata na predstojećim opštim izborima.

Posle sukoba policije i antivladinih demonstranata u Bangkoku u kojima je jedan policajac poginuo a desetine ljudi su povredjene, vlada Tajlanda odbacila je zahtev izborne komisije da, zbog strahovanja za bezbednost kandidata, odloži izbore zakazane za 2. februar. U televizijskom obraćanju naciji, potpredsednik vlade Pongtep Tepkandžana izjavio je da će opšti izbori biti održani kako je planirano.

"2. februar 2014. je odredjen za datum izbora kraljevskim dekretom kojim je raspušten parlament i unutar Ustava ili zakona ne postoji ništa što bi vladi dalo ovlašćenje da promeni taj datum”, naveo je Tepkandžana.

Premijerka Jingluk Šinavatra raspisala je prevremene izbore 2. februara kao način da se okonča politička kriza. Demonstranti traže njenu smenu, tvrdeći da je neophodno očistiti zemlju od korupcije i politike rukovodjene novcem. Opozicija na Tajlandu smatra da je Jingluk Šinavatra pion svog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre.

Današnji sukobi započeli su kada su demonstranti ingorisali upozorenja policije i upali na sportski stadion u Bangkoku gde su zvaničnici obavljali registraciju kandidatura za izbore 2. februara.
XS
SM
MD
LG