Linkovi

Tajfun zahvatio Kinu, raste broj žrtava na Filipinima


Šendžen, Kina, uoči dolaska tajfuna Manghut
Šendžen, Kina, uoči dolaska tajfuna Manghut

Tajfun Manghut pogodio je u nedelju Guangdong, najnaseljeniju provinciju u Kini, nakon što je izazvao ogromnu štetu u Hong Kongu i Makau, dok je na Filipinima u nevremenu poginulo više od 50 osoba.

Manghut, praćen vetrovima jačine više od 200 kilometara na čas, najsnažniji je tropski ciklon koji je ove godine pogodio region, a po jačini je jednak uraganu maksimalne pete kategorije u Atlantiku.

U Hong Kongu je u tajfunu oštećen veliki broj rezidencijalnih zgrada, od kojih su se neke ljuljale u snažnim naletima vetrima.

"Zgrada se ljuljala dugo vremena, najmanje dva sata, zbog čega sam imala i vrtoglavicu", ispričala je Elejn Vong, koja živi u višespratnici u Hong Kongu.

Nivo vode je u pojedinim mestima porastao za tri i po metra, a talasi su zapljusnuli lokalne puteve.

"Ovo je najgore što sam ikada video. Nikada nisam video da putevi ovako poplave, ili da se prozori tresu", rekao je za agenciju Rojters stanovnik Hong Konga Martin Vong.

Hong Kong
Hong Kong

Planovi desetina hiljada putnika su poremećeni zbog otkazivanja letova na međunarodnom aerodromu u Hong Kongu, jednom od naprometnijih u regionu.

Na Filipinima, prema brojnim izveštajima, broj žrtava bi mogao da bude veći od 50, od kojih je većina poginula u klizištima blizu planinskog regiona Kordilera.

Savetnik filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, Frensis Tolentino, naveo je da je najnoviji bilans: 33 poginulih i 56 nestalih.

Međutim, komandant vojne komande u Severnom Luzonu, Emanuel Salamat, rekao je agenciji Rojters da je još najmanje 19 osoba poginulo u klizištima u jednom delu provincije Benge.

Filipini
Filipini

"Kralj oluja"

Tajfun, kojeg su kineski mediji nazvali "kraljem oluja" pogodio je grad Haijan u pet ujutro po lokalnom vremenu, sa vetrovima jačine od više od 160 kilometara na čas..

Luke, naftne rafinerije i fabrike u tom području su zatvorene, a iz predostrožnosti je obustavljanje napajanje električnom energijom pojedinih domaćinstava u Šendženu.

U Guangdongu živi više od stotinu miliona ljudi, a gotovo dva i po miliona je napustilo svoje domove,

Za sada nema žrtava.

XS
SM
MD
LG