Linkovi

Tači: Nezavisnost Kosova je naš kompromis


Tači: Nezavisnost Kosova je naš kompromis

Kuda krenuti posle odluke Međunarodnog suda pravde na planu odnosa Beograd - Priština i u pogledu severnog Kosova? Kolega Branko Mikašinović razgovarao je o tome sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem.

Tači: „Mi smo spremni da sarađujemo sa Srbijom kao dve nezavisne države, radi unapređenja međusobnih, odnosno bilateralnih i regionalnih odnosa, i radi bolje budućnosti dve države - Kosova i Srbije, koje bi trebalo da što pre postanu članice NATO-a i Evropske unije.

Glas Amerike: Imate li neko novo, kreativno kompromisno rešenje za severni deo Kosova?

Tači: „Kosovo je nezavisna država sa teritorijalnim integritetom, koji priznaje svet. Mišljenje Međunarodnog suda pravde je vrlo jasno, super jasno za sve. Mogu da kažem da je nezavisnost Kosova bila naš kompromis“.

Glas Amerike:
U novonastaloj situaciji, kakve odnose očekujete izmedju srpske zajednice na Kosovu i zvanične Prištine?

Tači: „Pre svega šaljem poruku svim građanima Kosova, uključujući i Srbe, da otvore novo poglavlje i saradjuju s nama, da poštuju vladavinu prava, da se integrišu u naše društvo i institucije Republike Kosova, pošto je Kosovo kuća svih njenih građana, koji svi uživaju ista prava“.

Glas Amerike: Ukoliko govorimo o novoj fazi odnosa na relaciji Beograd – Priština, šta očekujete u budućnosti?

Tači: „Najbolja solucija je da Priština prizna Srbiju, a Beograd Kosovo kao nezavisnu državu. Mislim da je najbolji izbor za Beograd, Prištinu, region i sve, da se prizna nezavisnost Kosova“.

Glas Amerike: Neki analitičari ukazuju da bi odluka Međunarodnog suda pravde mogla da podstakne secesionizam širom sveta i u reigonu?

Tači: „Kosovo je jedinstven slučaj i ja ne mogu ništa više da dodam onome što je rečeno celom svetu odlukom Međunarodnog suda pravde. Ne želim da se politički mešam“.

Glas Amerike: Neki kažu, pogotovo srpska strana, da je Priština dobila sve - odnosno da je Priština totalni pobednik, a Beograd gubitnik. Ima li mesta za bilo kakav kompromis?

Tači: „Nema mesta za bilo kakav kompromis i ponavaljam da je naša nezavisnost naš kompromis, ali ima mesta za saradnju dve nezavisne države“.

Glas Amerike: Kako vidite dalju perspektivu Kosova u kontekstu evropskih integracija?

Tači: „Želim da Kosovo postane članica NATO-a i Evropske unije što je pre moguće“.

XS
SM
MD
LG