Linkovi

Tahiri: Udaljeni stavovi


Šefica pregovaračkog tima Prištine za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri i posrednik Evropske unije u razgovorima o tehničkim pitanjima izmedju Kosova i Srbije Robert Kuper razgovaraju u Prištini 31. januara 2012.
Šefica pregovaračkog tima Prištine za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri i posrednik Evropske unije u razgovorima o tehničkim pitanjima izmedju Kosova i Srbije Robert Kuper razgovaraju u Prištini 31. januara 2012.

Sastanak šefice prištinskog tima za razgovore sa Beogradom Edite Tahiri i glavnog posrednika Evropske unije u ovom razgovoru Roberta Kupera u Prištini je završen bez ikakvih rezultata. Tahiri je poručila da su stavovi Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova veoma udaljeni.

Tahiri je na konferenciji za novinare rekla da Srbija nastavlja da insistira na rezoluciji 1244 sto je po njenim rečima za Kosovo neprihvatljivo.

Naša pozicija je jasna. Kosovo je nezavisna i suverena država i treba da se predstavlja kao nezavisna država, kao i sve ostale države u regionu u tim regionalnim organizacijama i forumima. Crvene linije Kosova su da neće prihvatiti nikakakvu referencu koja se odnosi na Rezoluciju 1244“, rekla je Tahiri.

Tahiri je demantovala nedavno pisanje prištinskih medija da će Kosovo odustati od prefiksa Republika u regionalnom predstavljanju.

Svi vi znate da se ne borimo samo poslednjih 20 godina za ovu Republiku, već se 100 godina borimo za slobodu i pravo na samoopredeljenje. Tako da nema ni jednog faktora i uslova, koji može dovesti do toga da ovaj istorijski proces izrodi neko neželjeno rešenje“, kazala je Tahiri.

Šefica pristinskog tima za razgovore sa Beogradom prenela je novinarima da je od Kupera zatražila da se protokol o integrisanom upravljanju granicama potpiše do 10. februara i da odmah nakon toga počne da se primenjuje.

Razlog zbog čega sam tražila da se to privede kraju tako brzo ima veze sa činjenicom da će krajem februara savet ministara Evropske Unije odlučivati o zahtevu Srbije za dobijanje statusa kandidata. Savet ministara mora da praktično proveri da li dve države sprovode sporazum o integrisanom upravljanju granicama“, rekla je Edita Tahiri.

Tahiri je kazala da se zbog suprotnih stavova Beograda i Prištine još uvek ne zna kada će biti održana sledeća runda razgovora u Briselu. Glavni posrednik u ovim razgovorima Robert Kuper danas, kao i tokom prethodnih poseta Kosovu, nije želeo da se obraća novinarima.

XS
SM
MD
LG