Linkovi

Tadić: Moguć kompromis sa EU


Boris Tadić i Borut Pahor u Ceglu kod Nove Gorice, 3. septembar 2010.

U vinaririji Movia, u mestu Ceglo kod Nove Gorice večeras su se sreli premijer Slovenije Borut Pahor i predsednik Srbije Boris Tadič, koji je nakon susreta izjavio da je moguće pronaći kompromis oko teksta rezolucije o Kosovu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Sloveniji da je samo u konstruktivnom dijalogu moguće naći trajno rešenje kosovskog problema, ali da Srbija, iako poštuje legitimna prava albanskog naroda, ne može da razgovara sa predstavnicima takozvane države Kosovo.

Posle večere i razgovora sa slovenačkim premijerom Borutom Pa-horom Tadić je rekao da Srbija želi da pitanje Kosova i Metohije rešava u dogovoru sa evropskim partnerima. Kako je rekao Tadić Srbija nema na-meru da zaledi proces rešavanja kosovskog problema, niti da bude faktor nekonstrutivnosti već, naprotiv, želi da reši istorjski konflikt na zapad-nom Balkanu jer je svesna da ne može da unosi novi konflikt u EU.

Tadić i Pahor su razgovarali tokom večere u vinariji "Movia" u mestu Ceglo kod Nove Gorice, a nakon susreta predsednik Srbije je izjavio da očekuje da će tekst rezolucije o Kosovu, koji bi trebalo da bude usaglašen sa EU, štititi legitimne interese Srbije, ali i definisati zajednički stav EU.

Tadić je izrazio očekivanje da će u najskorije vreme sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton uspeti da pronađe kompromisno rešenje kada je reč o sadržaju rezolucije o Kosovu, koju bi Genetralna skupština UN trebalo da razmatra 9. septembra.

Rešenje kosovskog problema i drugih otvorenih pitanja u regionu potrebno je tražiti uz mnogo strpljenja, korak po korak, i uz očuvanje mira i stabilnosti, ocenio je premijer Slovenije Borut Pahor i poručio da je Slovenija spremna da pomogne u uspostavljanju dijaloga Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG