Linkovi

Tadić-Josipović: Saradnja se proširuje


Josipović i Tadić: Put ka najboljim medjususedskim odnosima.

Ocenom da je reč o istorijskoj poseti, predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je danas u Beogradu predsednika Hrvatske Ivu Josipovića. Dva državnika su izrazila uzajamnu podršku u procesu evropskih integracija, a kako je nakon razgovora Tadić istakao na zajedničkoj konferenciji za novinare, Srbija želi najbolje moguće odnose u svim domenima sa susednom Hrvatskom:

"Smatram da je to jedan od najboljih primera bilateralne saradnje u regionu. Ona dobija svoju praktičnu dimenziju u saradnji u borni protiv organizovanog kriminala, međusobnim sporazumima o izručenju učesnika u organizovanom kriminalu. Nameravamo i da proširimo saradnju u ovom domenu. Naša mninistarstva unutrašnjih poslova pokrenula su inicijativu da naši građani prelaze granicu samo sa ličnim kartama", poručio je Tadić.

"Našli smo pravi put koji vodi najboljim susednskim odnosima i vodi zajedničkom putu u EU. Hrvatska će nešto pre ući u EU, ali kako je rečeno i od strane hrvatske Vlade i premijerke Kosor, rečeno je i sa moje strane, Hrvatska će podržavati sve svoje susede, naravno i Srbiju da i ona što pre bude deo evropske zajednice naroda", naveo je Josipović.

Dva predsednika su danas razgovarala i o otvorenim pitanjima između Srbije i Hrvatske – kao što su problemi povratnika u Hrvatsku, pitanja nestalih, pitanja manjina, ali i međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde:

"Ja sam izrazio stav da bi bilo dobro da se to pitanje reši vansudskim poravnanjem i vansudskim procesom, a da se pri tome ni po koju cenu ne zanemari u stavi u stranu sudski proces protiv krivaca za izvršene zločine jer takvi procesi nikade ne smeju zastareti", istakao je Tadić.

"Mislim da je vrlo jasna pozicija kako je tužba tu da bi se rešili neki problemi. Ako je probleme moguće rešiti i ako se oni reše mimo tužbe, tim bolje. Onda tužba i nema puno smisla. Prema tome mislim da treba još malo vremena da još malo rešavamo probleme. Tužba nigde neće pobeći. Najvažnija je dobra volja i rešavanje problema", poručio je Josipović.

Predsednik Srbije je rekao i da će doći u Vukovar, kada za to dođe vreme, a kako je istakao Tadić, Srbija od zemalja u regionu očekuje uzdržan stav u vezi sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova:

"Nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde Srbija je spremna da pokrene inicijativu pred međunarodim forumima, pre svega u UN, koje su matično mesto za sve inicijative i sve što se tiče Kosova i Metohije i njegovog budućeg statusa. Mi želimo pregovorima i kompromisom da dođemo do rešenja koje održivo i dugoročno. Rešenje u kome jedna strana – kosovski Albanci dobijaju sve, a država Srbija i Srbi ništa apsolutno nije održivo", kaže Tadić.

"Mi smatramo da Srbija i Kosovo mogu i moraju zajedno sa međunarodnom zajednicom naći odgovarajuće rešenje. Hrvatska tu nema ambicija niti posredovati, niti biti posebno angažirana", izjavio je Josipović.

Tadić i Josipović su danas u nekoliko navrata istakli da imaju vrlo slične stavovde o budućnosti odnosa dve zemlje i budućnosti regiona. Predsednik Hrvatske je u Parku prijateljstva zasadio drvo mira, a zatim je, zajedno sa predsednikom Srbije otputovao u Suboticu, gde će prisustvovati obeležavanju 20. godišnjice od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

XS
SM
MD
LG