Linkovi

Tači: Zatvaramo poglavlje rata i otvaramo poglavlje mira


Pripremni tim komisije za istinu i pomirenje na Kosovu, 13. decembar 2017.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, osnovao je pripremni tim komisije za istinu i pomirenje. Tim koji je danas predstavljen Tači je ocenio kao prvi konkretni korak prema ovoj bitnoj inicijativi za društvo i budućnost svih.

Pripremni tim komisije za istinu i pomirenje čine petoro predstavnika civilnog društva i četvoro predstavnika institucija.

Predsednik Kosova Hašim Tači koji je i inicijator formiranja komisije za istinu i pomirenje rekao je da je ovo samo prvi korak i da će se u narednim mesecima i godinama intenzivnije raditi na ovom pitanju.

"Prošlo je skoro 20 godina od završetka rata. Putujući po Kosovu možda ne možete da nađete tragove konflikta ali su ostale rane u srcima žrtava. To je često smetnja za budućnost naše zemlje. Zato sam inicirao osnivanje Komisije za istinu i pomirenje, da zatvorimo poglavlje rata i otvorimo poglavlje mira za generacije koje dolaze", rekao je Tači.

Jedan od članova pripremnog tima iz srpskog civilnog društva je Nenad Maksimović. On za Glas Amerike kaže da će pripremni tim u narednih godinu dana raditi stvaranju tehničke infrastrukture za rad komisije.

"To znači priprema svih mogućih radnih regulativa, mandata, načina funkcionisanja komisije, kao i izvora finansiranja", kaže Maksimović.

Na današnjem sastanku pored predstavnika civilnog društva i porodica nestalih na Kosovu prisustvovali su i brojni predstavnici međunarodne zajednice. Britanski ambasador na Kosovu Rori O’Konel rekao je da je uloga mladih veoma važna u ovom procesu.

"Drago mi je da vidim civilno društvo i nadam se rezultatu. Veoma je važno, posebno za mlade da razumeju istinu i da se slože da se ne ponove ratni sukobi", rekao je O'Konel.

Na skupu je rečeno da je važno najpre ustanoviti istinu o tome šta se desilo tokom i nakon sukoba na Kosovu nakon čega će lakše doći i do pomirenja.

"Pomirenje može da dođe samo kada sve strane prihvate činjenice i kada se stvori zajednička priča koja se pre svega bazira na činjenicama, a ne na mitovima“, rekao je Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo.

"Naša deca treba da znaju istinu i treba da se pomire sa onim što je bilo. Daj Bože da se nikada više ovo ne ponovi“, rekao je Koordinator kosovskog Udruženja porodica nestalih lica Bajram Ćerkini.

Pripremni tim će podržati i međunarodni stručnjaci koje će angažovati OEBS, Ambasada Švajcarske i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG