Linkovi

Tači: Vanredni izbori na Kosovu 11.juna


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Kosovski predsednik Hašim Tači odlučio je da vanredni parlamentarni izbori budu održani 11. juna i poručio da će Kosovo ostati primer organizacije slobodnih i demokratskih izbora. U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova se navodi da je Tači poziv za praćenje izbora uputio Evropskoj uniji, međunarodnim organizacijama I civilnom društvu na Kosovu.

Ranije su predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Albanije Bujar Nišani poručili da Albanci nisu nikad bili jedinstveniji nego što su danas. Tači je tom prilikom ponovio da je ideja o stvaranju velike Albanije beogradska propaganda.

Odlazeći predsednik Albanije Bujar Nišani u Prištini je dočekan uz najveće počasti. Nakon svečane ceremonije u centru grada Nišani se sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji ga je odlikovao ordenom slobode zbog doprinosa Kosovu i albanskom narodu. Tom prilikom predsednik Albanije je kazao da je nacionalno pitanje Albanaca “sveta stvar”, gde god da žive – u Albaniji, na Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, u Preševu ili dijaspori.

Sveta je stvar, jer se nadovezuje sa težnjama i događajima koji su se dogodili pre 1.000 godina, da se očuva nacionalni idenitet Albanaca. Danas naša generacija koja je nasledila ono što je dobila od prethodnih, ima jako bitnu ulogu da radi na tome da još više ojača ekonomski i prosperitet obe države – Kosova i Albanije”, rekao je Nišani.

Predsednik Kosova je kazao da deli mišljenje svog kolege iz Albanije rekavši da Albanci u svojoj istoriji nikada nisu bili jedinstveniji nego sada, sa više komunikacije i bliži i posvećeni svom evropskom putu. Tači je kazao da je priča o 'velikoj Albaniji' tema samo beogradskih medija i zvaničnika.

O ‘Velikoj Albaniji’ sada najviše pričaju beogradski mediji i službenici Beograda. ‘Velika Albanija’ se spominje u Beogradu, a ne u Tirani ili Prištini. To spominju kako bi skrivili Albance i kako bi opravdali svoju destabilizaciju, bilo u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, severu Kosova… ”, rekao je Tači.

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je pre susreta sa predsednikom Albanije održao konsultacije sa predstavnicima političkih partija u kosovskoj skupštini o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, nakon što je juče izglasano nepoverenje Vladi Ise Mustafe.

Hašim Tači je u skladu sa nadležnostima koje proizilaze iz Ustava i zakona Kosova, doneo odluku o raspisivanju prevremenih izbora za Skupštinu Kosova, za 11. jun 2017. godine. Tim povodom, Tači je od kosovskih institucija tražio da i tokom ovog tranzitnog perioda nastave da služe građanima Kosova, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova.

XS
SM
MD
LG