Linkovi

Tači: Očekujemo snažnu podršku Trampove administracije


Kosovski predsednik Hašim Tači izrazio je uverenje da će Vašington nastaviti da snažno podržava Kosovo i pod dolazećom administracijom predsednika Donalda Trampa.

U ekskluzivnom intervjuu za albanski servis Glasa Amerike, Tači je istakao da se sastao i uspostavio prve kontakte sa ljudima u Vašingtonu koji će možda imati ulogu u novoj administraciji i baviti se odnosima sa Balkanom i Evropom.

Tačija je u Beloj kući primio potpredsednik SAD Džo Bajden, koji je još jednom izrazio američku podršku Kosovu. Kosovski predsednik se kasnije sastao sa brojnim demokratskim i republikanskim zakonodavcima a zatim razgovarao sa bivšim senatorom i predsedničkim kandidatom Bob Dolom, koji je u ponedeljak imenovan za zamenika šefa Trampovog tranzicionog tima.

Tači je izjavio da su podršku njegovoj zemlji izrazili istaknuti predstavnici obe velike političke stranke u SAD i nagovestio da će Trampova administracija verovatno nastaviti da ide tim putem.

“Ne mogu da kažem da ćemo dobijati pažnju kao ranije i to je dobro, jer Kosovo nije zemlja u krizi", istakao je Tači.

Očekivanja o vojsci

Kosovski predsednik izrazio je uverenje da će nova Trampova administracija podržati Kosovo u uspostavljanju sopstvene vojske i prijemu u NATO program Partnerstvo za mir, dodajući da je Kosovo "bilo i ostaće pouzdani partner SAD, kojima je zauvek zahvalno."

U oktobru je saošteno da se broj boraca koji se priključuju ekstremističkim grupama na Bliskom istoku sa Kosova, koji je nekada bio najveći po glavi stanovništva u Evropi, doslovno zaustavio, prema izjavama vladinih zvaničnika, analitičara i bivših boraca.

Predstavnici EULEX-a i NATO su međutim izrazili zabrinutost da oni koji su se vratili iz Sirije mogu da ostanu aktivni i predstavljaju "sigurnosnu pretnju".

U novembru, kosovske vlasti su saopštile da su sprečile potencijalne napade Islamske države i da je policija pronašla oružje, elektronsku opremu i eksplozivne naprave. Jedna od meta napada navodno je trebalo da bude izraelska fudbalska reprezentacija, koja je igrala kvalifikacionu utakmicu za svetsko prvenstvo u susednoj Albaniji.

Hapšenje Haradinaja

Hašim Tači nazvao je "neutemeljenim" hapšenje bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u Francuskoj na osnovu poternice koju je izdala Srbija. On je rekao da je u pitanju stara politika koju je Srbija vodila za vreme Miloševića.

“Srbija, pošto je izgubila bitke u ratu sa Kosovom i posle bitke da spreči našu nezavisnost, sada pokušava da po svaku cenu kriminalizuje političke lidere nove države", rekao je Tači. "EU bi trebalo da jasno stavi na znanje u svojim odnosima sa Srbijom da takve stvari ne bi smele da se dozvole."

Haradinaja je Francuska uslovno pustila na slobodu u četvrtak.

XS
SM
MD
LG