Linkovi

Tači u Skoplju, Zaev podržao dijalog Beograda i Prištine


Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Makedonije Zoran Zaev tokom susreta u Skoplju, 12. septembar 2018.

Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je u sredu u Skoplju sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i tom prilikom on je podržao dijalog Beograda i Prištine i svako pozitivno rešenje do koga se dođe.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa Tačijem, Zaev je rekao da je veoma važno da lideri u regionu po svaku cenu budu ujedinjeni oko pitanja održivog mira, ekonomskog razvoja, regionalne saradnje, i svakako članstva u EU.

"Republika Makedonija podržava dijalog Kosova i Srbije, a svaki napredak smatramo od ključnog značaja za stabilnost i razvoj međudržavne saradnje. Makedonija podržava pozitivno rešenje Kosova, rešenje koje će biti na dobrobit Albanaca i Srba na Kosovu, rešenje koje će ojačati mir, stabilnost, prosperitet Kosova, Srbije i čitavog regiona,” rekao je Zaev.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je u Skoplju građane Makedonije da glasaju "za" na predstojećem referendumu o budućem imenu, jer će to, kako je rekao, značiti i mir na Kosovu.

Govoreći o odnosima sa Beogradom, Tači je rekao da je Kosovo jedinstveno što se tiče dijaloga i dodao da će se pregovori s intezivirati u budućnosti, ali i da će to imati visoku cenu. On je izjavio je i da eventualni sporazum Beograda i Prištine neće imati bilo kakve posledice za susedne zemlje:

"Nećemo napraviti nikakav dogovor koji će minirati naš odnos sa prijateljima u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i drugim zemljama. To će biti jedan dogovor kao što vi pravite sa Evropskom Unijom, sa SAD, i svim našim prijateljima i partnerima", istakao je Tači u sredu u Skoplju.

Tači je rekao i da treba da se završi složen proces demarkacije 430 kilometara granice sa Srbijom, a govoreći o rezoluciji koju su predložili predstavnici Preševske doline o ujedinjenju sa Kosovom, on je rekao da snažno podržava takvu rezoluciju, i dodao da će Skupština Kosova donositi odluke na osnovu uverenja političkih partija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG