Linkovi

Tači tražio albansko državljanstvo za građane Kosova


Predsednik Albanije Ilir Meta i predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Albanije Ilir Meta i predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je od predsednika Albanije Ilira Mete da Albanija omogući građanima Kosova dobijanje albanskog državljanstva, “kako bi mogli sa pasošima Albanije, slobodno da se kreću po evropskim zemljama”. Hašim Tači i Ilir Meta postigli su danas u Prištini dogovor o daljem strateškom partnerstvu Kosova i Albanije.

Predsednika Albanije Ilira Metu u Prištini je uz najviše počasti dočekao predsednik Kosova Hašim Tači. Nakon razgovora sa predsednikom Albanije Tači je rekao da je Evropska unija ostavila Kosovo u izolaciji kad je u pitanju sloboda kretanja i da je, kako je kazao, “ jedina nada za građane Kosova, kako bi se slobodno kretali u zemljama Evropske Unije, da dobiju pasoše Albanije”.

“Zahtevao sam od predsednika Mete i ostalih vlasti u Albaniji da u skladu sa Ustavom Albanije i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova pruži državljanstvo građanima Kosova, posebno studentima i poslovnim ljudima, kao I ostalima koji imaju potrebu za tim. Verujem da je to hitna potreba za građane Kosova kako bi mogli slobodno da se kreću po Evropi i u potpunosti verujem da će se ovo i desiti”, rekao je Tači.

Predsednik Albanije Ilir Meta rekao je da je neophodno da što pre dođe do, “kraja izolacije Kosova i diskriminacije građana” i istakao da je nepravedno da se liberalizacija viza Kosovu uslovljava demarkacijom granice sa Crnom Gorom. Meta se osvrnuo i na zahtev Hašima Tačija da Albanija građanima Kosova omogući dobijanje državljanstva.

“Rešenje nije da svi građani dobiju državljanstvo Albanije, ne zbog toga što ja ili institucije to ne želimo da uradimo, već je rešenje da ovaj problem prevaziđemo. Nadam se da će nakon poslednjih izbora na Kosovu, jednim aktivnim dijalogom sa Evropskom Unijom i Crnom Gorom doći do deblokade ovog pitanja, jer je pitanje vizne liberalizacije veoma bitno, ali i frustrirajuće za građane Kosova”, kazao je Meta.

Meta i Tači su se, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, dogovorili, o kako se navodi “bratskim odnosima i strateškom partnerstvu Kosova i Albanije”. U zajedničko izjavi Tači i Meta se između ostalog obavezuju da će Kosovo i Albanija zajednički raditi na ubrzavanju procesa integracija svih zemalja u regionu koje žele da se učlane u EU i NATO i da će se angažovati na nastavku, kao se navodi, „završne faze dijaloga između Kosova i Srbije s ciljem konačnog priznavanja Kosova kao suverene i nezavisne države od strane Srbije“.

Hašim Tači je predsedniku Albanije Iliru Meti danas uručio Orden slobode za kako je rečeno doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG