Linkovi

Tači: Prihvatanje istine je ključno za pravdu


Predsednik Kosova Hašim Tači (Arhiva)
Predsednik Kosova Hašim Tači (Arhiva)

Komisija za istinu i pomirenje na Kosovu će biti nezavisna, nepristrasna i sveobuhvatna, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači. Drugi konsultativni sastanak za osnivanje ove komisije predsednik Tači je održao sa predstavnicima civilnog društva i sredstvima informisanja.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će civilno društvo i mediji imati veoma bitnu ulogu u komisiji za istinu i pomirenje. On je kazao da oni treba da daju svoj doprinos tome da kosovsko društvo ne bude talac prošlosti.

“Kosovsko društvo ne može da izgradi bolju budućnost ukoliko ostane talac prošlosti, dakle zbog toga sam i preduzeo ovu inicijativu. Rad komisije može da pomogne pravdi. Prihvatanje istine je ključno i za pravdu. Dakle, nije reč o brisanju zločina. I neće ni biti dozvoljeno da se neko krije iza nezananja, laži, ćutanja ili krijući zločin”, rekao je Tači.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici porodica nestalih i kidanpovanih na Kosovu. Milorad Trifunović koordinator nestalih i kidnapovanih Srba i ostalih nealbanaca kaže da pozdravlja inicijativu za formiranje komisije za istinu i pomirenje, jer je kako je kazao ona važna za buduće generacije koje će živeti na Kosovu i da bi zato u njen rad trebalo uključiti i mlade ljude.

“Zamolio bih sve ovde prisutne, pošto je gospodin Tači rekao da će biti osnivane grupe za pomirenje i na lokalnom nivou, da tamo predlažemo mlađe ljude, ljude sa autoritetom koji uživaju poverenje u sredinama u kojima žive”, kazao je Trifunović.

Bekim Bljakaj iz kosovskog Fonda za humanitarno pravo kaže da je za pronalaženje istine o nestalima na Kosovu potrebna uska saradnja Srba i Albanaca. On smatra da otkrivanje istine o nestalima na Kosovu može da doprinese pomirenju, ali ističe da je, kako je kazao, mnogo važnije da se priznaju žrtve.

“Iz ugla žrtava je vrlo važno da im se priznaje taj bol i da budu priznate kao žrtve, bez obzira sa koje strane su žrtve i sa koje strane su počinioci. To naravno može da utiče velikom merom na pomirenje, mada je pomirenje socijalni proces koji može da traje i decenijama, da ne kažem vekovima”, rekao je Bljakaj.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će komisija za istinu i pomirenje biti nezavisna od političkih uticaja, nepristrasna, transparentna, sveobuhvatna i posvećena zaštiti žrtava i svedoka. Po njegovim rečima komisija će imati i podršku međunarodnih organizacija posebno kako je kazao Evropske unije, OEBS-a i UNDP-a.

XS
SM
MD
LG