Linkovi

Tači pozvao Moskvu da prizna Kosovo


Kosovski predsednik Hašim Tači (arhivski snimak)
Kosovski predsednik Hašim Tači (arhivski snimak)

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je danas Rusiju da prizna nezavisnost Kosova i time, kako je kazao, olakša teret koji ima Srbija. Tači je to rekao na samitu parlamentarnih odbora spoljnih poslova zemalja Evropske unije i regiona zapadnog balkana koji se održava u Prištini. Glavne teme ovog trodnevnog samita su - migrantska kriza, regionalna saradnja i borba protiv terorizma i radikalizma.

“Kosovo nema ništa loše sa Rusijom. Oni su bili učesnici pregovora koje smo imali u Rambujeu, imali su takođe svoje pripadnike nakon rata u okviru KFOR-a. Bili su učesnici pregovora i u Beču i već 17 godina Rusija ima svoju Kancelariju u Prištini”, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači poručivši da Moskva treba da, kako je kazao, vidi dalje od interesa Srbije i upoređivanja sa Krimom.

“I danas pozivam Moskvu da prizna Kosovo. To bi pomoglo i olakšalo još više teret koji ima Srbija”, rekao je Tači.

Tači je na samitu skupštinskih odbora spoljnih poslova evropskih zemalja podsetio da je Kosovo priznalo 113 zemalja sveta i istakao da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo jednostrano, već da je bilo kordinisano sa međunarodnim partnerima.

Tači je izrazio nadu da će Skupština Kosova narednih dana ratifikovati Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, čime bi bio ispunjen glavni uslov za ukidanje viza građanima Kosova.

Govoreći o jačanju saradnje između balkanskih zemalja i prevazilaženju političkih barijera, ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri rekla je da je proces evrointegracija na Zapadnom Balkanu preduslov za mir i stabilnost u regionu.

“Strane misije su učinile puno da se stabilizuje situacija na Balkanu, ali to nije dovoljno jer su određena pitanja ostala nerešena. Jedno od njih je i odnos Srbije i Kosova koji je unapređen dijalogom u Briselu, ali potrebno je da Srbija prizna Kosovo da bila ostvarena potpuna saradnja dve zemlje”, kazala je Tahiri.

Po rečima šefice Euleksa Aleksandre Papadopulu glavni faktor stabilnosti na Balkanu je vladavina prava.

Organizovani kriminal i terorizam postaju pretnja Balkanu. Suzbijanje je moguće samo uz dobru međudržavnu saradnju svih policija u regionu. Dobra saradnja takođe mora da se održi nakon što misija Euleks ode sa Kosova”, rekla je Papadopulu.

Trodnevni samit parlamentarnih odbora spoljnih poslova organizuje Skupština Kosova, a učestvuju poslanici iz više evropskih država kao i Turske.

XS
SM
MD
LG