Linkovi

Tači: Međunarodna zajednica nije ispunila obećanja


Predsednik Kosova Hašim Tači na predstavljanju izveštaja "Percepcija javnog mnjenja o radu i mandatu Specijalnog suda za Kosovo", 9. oktobar 2017.
Predsednik Kosova Hašim Tači na predstavljanju izveštaja "Percepcija javnog mnjenja o radu i mandatu Specijalnog suda za Kosovo", 9. oktobar 2017.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu formiran je pod pritiskom međunarodne zajednice, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači na predstavljanju izveštaja "Percepcija javnog mnjenja o radu i mandatu Specijalnog suda za Kosovo". Po njegovim rečima međunarodna zajednica je tada Kosovu dala brojna obećanja, od kojih, kako je kazao, nije ispunila ništa.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je odluka o uspostavljanju Specijalnog suda doneta zbog, kako je kazao, “potreba međunarodnih interesnih strana”, a ne zbog potrebe za pravdom.

“Naše prihvatanje došlo je zbog pritisaka međunarodne zajednice da treba da zadovoljimo druge interesne strane, uključujući Beograd i Rusiju. Da bi održali strateško partnerstvo sa Amerikom, Evropskom unijom i NATO-om ja sam prihvatio da vodim taj nepravedan proces na Kosovu uprkos masovnom protivljenju ovoj odluci. Međunarodna zajednica nam je obećala da će ovo doprineti brzom razrešenju u Savetu Evrope, da će liberalizacija viznog režima biti brza, da će se uspostaviti Kosovske oružane snage i da ćemo imati nova priznanja naše državnosti. Kosovo je održalo svoju reč, uspostavilo je sud, a međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od svojih obećanja i otežala je evrointegracije Kosova”, rekao je Tači.

Međutim predsednik Kosova smatra da Specijalni sud nije mana za Kosovo, već je njegova prednost.

"Često se kaže da je nad Kosovom crni oblak koji treba da sklonimo. Da budemo jasni, taj crni oblak je stvorila Srbija, i niko bolje od samih Kosovara ne može da skloni taj crni oblak. Dakle, Specijalni sud je mogućnost da ojačamo osećaj pravde na Kosovu, ponovo ističem osećaj pravde“, kazao je Tači.

On je dodao da se ne može izbeći činjenica da je Specijalni sud, kako je rekao, monoetnički, jer se u njemu neće naći nijedan Srbin. On je kazao da je borba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bila pravična i legitimna.

Izveštaj “Percepcija javnog mnjenja o radu i mandatu Specijalnog suda za Kosovo“, koji je danas predstavljen, rezultat je istraživanja koje su sprovele nevladine organizacije “Centar za mir i toleranciju”, “Integra” i “Paks”.

U izveštaju se navodi da je svest javnosti o Specijalnom sudu niska i da su dezinformacije o tom sudu široko rasprostanjene.

Takođe se ističe da ispitanici albanske nacionalnosti u velikoj meri smatraju nepravednim mandate Suda za procesuiranje zločina počinjenih za vreme rata koji su pretežno povezani sa OVK i da su 51 odsto njih “spremni da protestuju ukoliko Specijalni sud podigne optužnice protiv bivših pripadnika OVK."

XS
SM
MD
LG